Avrupa ülkeleri Çin’den uzaklaşıyor: Üretimlerini Türkiye’ye taşıyorlar

Eftal

Global Mod
Global Mod
Kaliteli iş gücü ve süratli lojistik imkanları niçiniyle öne çıkan Türkiye, Avrupa başta olmak üzere civar ülkelerden yatırım çekiyor. Türkiye’nin pandemi kaidelerinde öne çıkması Avrupalı firmaların üretimlerini Türkiye’ye taşımasına niye oluyor. Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, Avusturyalı ve memleketler arası başka firmaların Türkiye’yi üretim merkezi olarak gördüğünü belirterek, “Bu firmalar üretim merkezlerini artık Çin’den Türkiye’ye kaydırıyorlar. Türkiye’den Avrupa’ya ihracat yapmak istiyorlar. Son vakit içinderda epey konuşulan bu mevzuyu gerçekten görüyoruz. Bunun daha da artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Georg Karabaczek

ÜRETİM ALT YAPISI SAĞLAM

Avusturyalı firmaların üretim merkezlerini Türkiye’ye kaydırmaya başladığını belirten Karabaczek, “Türkiye’nin sanayi ve üretim altyapısı sağlam. Avusturyalı firmalar Türkiye’de daha kolay iş gücü kaynağı personel bulabiliyor. Avrupa’da çalışacak, bu işleri yapabilecek insan sayısı azalıyor. Bu açıdan Türkiye’nin konumunu avantajlı görüyorum” dedi. Avusturyalı firmaların lojistik alanında yatırımlarının olduğunu aktaran Karabaczek, Avusturyalı firmalar, Türkiye’de en epey projeyi güç bölümünde yaptı. Güç dalındaki Avusturyalı firmalar, 150-200 civarında projeyi bitirmişlerdir” tabirlerini kullandı.

AVUSTURYA DÖRDÜNCÜ ÜLKE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bilgilerine bakılırsa, Avusturya, 2002 ile 2021 (Ocak-Ağustos) yılları içinde Türkiye’ye en hayli milletlerarası direkt yatırım yapan 4’üncü ülke pozisyonunda yer alıyor. Ülkenin kelam konusu devirde Türkiye’ye toplam direkt yatırım fiyatı 10 milyar 716 milyon doları buldu. Bu fiyatın artması için çeşitli iş birliği imkanları da bedellendiriliyor. Avusturya’dan yaklaşık 250 firmanın Türkiye’de yatırımı bulunuyor.

Olcayto Yiğit

Danimarkalı Vestas da burada büyüyecek

Danimarkalı rüzgar gücü şirketi Vestas da Türkiye’de büyümeye olumlu bakıyor. Vestas Türkiye Genel Müdürü Olcayto Yiğit, “Türkiye süratle önder bir rüzgar pazarı haline geldi. Türkiye’de birinci rüzgar türbinini 1984’te kurduk. bu biçimdedan beri 2 gigavat şurası güç sağladık. Bu niçinle Türkiye, Vestas için değerli bir Pazar. Bir ülkenin yatırım açısından cazibeli olup olmadığının değerlendirilmesinde kur faktörü tek başına ana etken değil” dedi. Vestas’ın İstanbul’un yanı sıra beş bölgesel merkezde 200 çalışanla çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Yiğit, “Ayrıca mahallî bir bedel zinciri geliştirdik, kanatlar, kuleler ve jeneratörler tedarik ettik. Bu niçinle yerelde iş imkanları yaratmaya devam ediyoruz” diye konuştu.