“Balotelli budalalık yapmazsa 20 gol atar”

İzmirliEfe

New member
MASKESİZ SÖYLEŞİLER- AHMET UYKAN

Dağılan Yugoslavya’dan Türkiye’ye Adana Demirspor ile geldi. Yıldızı parladıktan daha sonra Türk vatandaşlığına geçti. Başarılı performansı onu Galatasaray’a taşıdı. Metin Oktay’ın tavsiyesini dinleyerek sarı kırmızılı renklere veda etti. Hala Adana hasreti çeken Ziya Yıldız (Zijad Svrakic) sorularımıza ‘maskesiz’ karşılıklar geldi. İşte o söyleşi…

“10 KİŞİ SEÇİLDİK, HEPİMİZ FUTBOLCU OLDUK”

-Futbolda sayısız yetenekli isimler yetiştiren eski Yugoslavya’da meşin yuvarlak ile ne vakit tanıştınız?

9 yaşındaydım. Doğup büyüdüğüm Sarajevo (Saraybosna)’da futbol seçmeleri vardı. Yaklaşık 300 çocuk katılmıştı. Beğenilen 10 kişi içinde ben de vardım. Hepimiz çabucak sonrasındaki senelerda profesyonel futbolcu olmayı başardık.

“BENİM KAHRAMANIM SUSİC’Tİ”

-Önünüzde örnek alacağınız biroldukca idol vardı sanırım.

Evet, bizim devrimizde fazlaca sayıda kahraman vardı. Bunların başında Safet Susic geliyor. Benim örnek aldığım isimdi. Kendisiyle FK Sarajevo’da kısa periyodik de olsa birlikte oynama fırsatı yakalamıştım.

“ANNEM PARAYI ÇALDIĞIMI SANDI”

-İlk kazandığınız transfer parasıyla ne aldığınızı hatırlıyor musunuz?

(Gülüyor)…İlk paramı şu anda sohbet ettiğimiz FK Sarajevo’nun kulüp binasında almıştım. Net olarak neler aldığımı hatırlamıyorum. Ama annem ve erkek kardeşimle çarşıya gittiğimi yeterli anımsıyorum. Biz fakir bir aileydik. Babasız büyümüştüm. Çarşıda daha evvel görüp te alamadığım biroldukca şeyi satın aldım. Hatta annem harcadığımız paraları görür görmez bir yerlerden çaldığımı sanmıştı. Konuta ellerimiz dolu torbalarla dönmüştük.

“TÜRKİYE MACERAM MUZUROVİC İLE BAŞLADI”

-Vakit kaybetmeden Türkiye maceranıza geçelim. Sizi unutulmaz yapan Adana Demirspor ile yollarınız nasıl kesişti?

1987 yılıydı. FK Sarajevo’da teknik yöneticiliğimi yapan Fuad Muzurovic, dönem bitimine yakın Adana Demirspor’la anlaşmıştı. Bir gün egzersiz daha sonrası, ‘Sen de benimle Türkiye’ye gelir misin?’ diye sordu. Ben de ‘olur’ dedim.

“SADECE İSTANBUL’U BİLİYORDUM”

-O senelerda Türk futbolu ve Adana Demirspor hakkında bilgi sahibi miydiniz?

Evet…Tarık Hodzic, Mirsad Sejdic, Dzevad Sekerbegovic, Dusan Pesic, Sebrenko Repcic üzere futbolcular Türkiye’de oynamıştı. Onların yardımıyla Türk futbolundan haberdardım. Bir yıl evvel yani 1986’da ise yakın arkadaşım olan kaleci Senad Arnautovic, Adana Demirspor’a transfer olmuştu. Kendisi bana, ‘Ben Adana Demirspor’a gidiyorum’ dediği vakit açıkçası neresi olduğunu bilmiyordum. Yalnızca İstanbul ekiplerini tanıyordum.

“MÜJDEYİ KAFENİN GARSONU VERDİ”

-Adana Demirspor’dan resmi teklif nasıl geldi?

Dönem yeni bitmişti. Arkadaşımla kafede oturuyorduk. Bir orta garson yanımıza geldi. ‘Muzurovic, seni arıyor. Yanında da Türkiye’den gelen bir konuğu var.’ dedi. Fuad hocayla gelen kişi Adana Demirspor’un lideri merhum Muhammet Kaymak idi. Mesleğim boyunca çalıştığım en kaliteli liderdi diyebilirim. Kendisiyle orada tanıştık ve ardından muahedeye vardık. Sonraki sabah Türkiye’ye uçtuk.

“UÇAK ADANA’YA İNİNCE GÜRÜLTÜ KOPTU”

-Adana’ya giderken neler yaşadınız?

Heyecanlıydım tabi ki… Uçakta benle bir arada lider Muhammet Kaymak, Fuad Muzurovic ve yeni transfer kaleci İrfan Handzic vardı. Havalimanına indiğimizde bir gürültü duyduk. Muzurovic, ürkmüştü. Dehşet ortasında,’Burada neler oluyor’ diye sordu. Ben de, ‘Herbiçimde bir protesto var.’ dedim. İçeri girdiğimizde bir gördük ki binlerce taraftar bizi karşılamaya gelmiş.

“TERCÜMAN, 10 GOL FAZLA SÖYLEDİ”

-Şehir ve kulüp hakkında birinci izlenimleriniz neydi?

Adana’da pek sıcak ve nemli bir hava vardı. Taraftarlar bizi kulüp binasına kadar konvoylarla takip etti. İmza merasiminde gazeteciler, ‘Kaç gol atarsın’ diye sordu. Ben de,’10 gol’ diye yanıt verdim. Taraftarlardan alkış tufanı koptu. Ben de tercümana dönerek, ‘Ne söylemiş oldun sen’ dedim. O da bana 10 yerine 20 gol biçiminde karşılığı değiştirdiğini söylemiş oldu. ‘niçin o denli yaptın. Ya o kadar gol atamazsam beni döverler’ diye ona kızdım. Lakin dönem sonunda tercüman haklı çıktı. Tam 20 gol attım zira. (Gülerek)

“TEKİN İLE OYNAMAK BİR BAŞKAYDI”

-Adana Demirspor’da hangi oyuncularla birlikte oynamaktan keyif almıştınız?

Çok yeterli oyunculardan heyeti bir ekiptik. Fakat Tekin İncebaldır için başka bir parantez açabilirim. Harikulade bir oyuncuydu. Eski Galatasaraylı Büyük Metin (Yıldız), bir daha Fenerbahçe’de oynayan Ümit (Birol), İbrahim (Uzunca) ve Gürcan (Aday)’ı da unutmam mümkün değil.

“TEBE VOLİM PANKARTI UNUTULMAZ”

-Taraftarların sizin için Boşnakça açtığı o meşhur ‘Tebe Volim-Seni Seviyorum’ pankartı nasıl oluştu?

Bu pankartı görür görmez epey şaşırmıştım. Sanırım Malatyaspor’u deplasmanda 7-2 yendiğimiz ve 3 gol attığım maçtan daha sonra bu pankart asılmıştı. daha sonraki maçlarda da daima tribünlerde yer aldı.

“AYRILMAK AKLIMIN UCUNDA BİLE YOKTU”

-Bu kadar sevildiğiniz Adana Demirspor’dan niye gittiniz?

Adana Demirspor’da fazlaca memnundum. Ama kulüp maddi dertler yaşıyordu. Merhum Muhammet Kaymak ayrılmıştı. Yanılmıyorsam Nevzat Toplukafa liderdi. Benimle birlikte kimi oyuncular maaşlarını vaktinde alamıyordu. O periyot başta Karşıyaka olmak üzere Bursaspor ve Trabzonspor’dan teklifler almıştım. Ancak dediğim üzere Adana Demirspor’dan ayrılmayı düşünmüyordum. Yeni evlenmiştim. Eşim gebeydi. Her şey yolundaydı. Buna karşılık alacaklarım ödenmemiş, yeni kontrat için de çok düşük bir teklif yapılmıştı.

“ADANA DEMİRSPOR’DA SOYADIM ÜZERE YILDIZ OLDUM”

-Türk vatandaşlığına geçiş sürecinizde neler yaşadınız? Güç bir karar mıydı sizin için?

Hayır, hayli kolay oldu. Adana Demirspor’daki birinci yılımdı. Benim üzere Bosnalı olan İrfan Handzic ve Mensur Kukovic ile birlikte 3 yabancı oyuncuyduk. O periyot 2 yabancı hakkı vardı. Üçümüzden birinin Türk vatandaşlığına geçmemiz gerektiğini söylemiş olduler. Ben tereddüt etmeden kabul ettim. Zijad olan adımı Ziya, soyadımı da Yıldız yaptılar.

-Soyadınızın Yıldız olmasını siz mi belirlediniz?

Bana soyadın ne olsun diye sordukları o sırada yanımda bulunan arkadaşım Senad Arnautovic, ‘Adana Demirspor’da yıldız futbolcu olacağına inandığım için soy ismini Yıldız yapın.’ dedi. O denli de oldu.

“GALATASARAY’IN TEKLİFİ ZARFLA GELDİ”

-Galatasaray ile yolunuz nasıl kesişti?

Divan Oteli’nde kamptaydık. Galatasaray’dan adıma yazılmış bir zarf gelmişti. İçinde İstanbul’a uçuş bileti vardı. Kulüptekilere durumu bildirdim. Galatasaray ile görüşebileceğimi söylemiş olduler. İstanbul’a gittiğimde onlarla anlaştım. Adana Demirspor da bonservis bedeli için bu biçimdeki kaidelerde güzel para kazandı diye bilirim.

“TANJU ÇOLAK VARDI LAKİN ASIL SORUN SOMURTKAN HELD’Tİ”

-Galatasaray’daki maceranız hayli kısa sürdü.

Evet, maalesef o denli oldu. Galatasaray’da o periyot Tanju Çolak vardı. Benimle bir arada Fenerbahçe’den Hasan (Vezir) ve Erdal Keser transfer edilmişti. Ancak asıl sorun Alman teknik yönetici Sigi Held idi.

-Held ile niye sorun yaşadınız?

Yalnızca ben değil birfazlaca futbolcu Held ile çalışmaktan keyif almıyordu. Çok soğuk bir tanesiydi. Gülmeyi hiç bir vakit beceremeyen, sürekli somurtan bir insandı. Kendi doğruları vardı. Ondan taviz vermiyordu.

“METİN OKTAY’I DİNLEDİM, GALATASARAY’DAN AYRILDIM”

-Galatasaray’dan ayrılmanıza niye olan tek sebep bu muydu?

Hayır…Belgrad’ta Kızılyıldız ile UEFA Kupası’nda oynadığımız maç daha sonrasında gitmeye karar verdim. Şöyle ki; maç öncesi bir antrenman yapmıştık. Held, beni as takımda oynattı. Hatta maç penaltılara kalırsa penaltıcı olarak beni de seçmişti. Lakin maçta oynamadım. Maçı 2-0 kaybettik ve elendik. İstanbul dönüşü uçakta merhum Metin Oktay da vardı. Bir orta bana dönerek, ‘Ziyacım, sakın teslim olma. Görüyorsun bu Alman kendi bildiğini okuyor. Kendi geleceğini düşün.’ biçiminde tavsiyede bulundu. Bir daha sonraki maçta Ankaragücü ile karşılaştık. Maç bitimi Necdet Niş hoca, bana ‘Bizde oynar mısın’ diye sordu. Ben de Galatasaray ile görüştükten daha sonra devre içinde Ankaragücü’ne gitmeye karar verdim. Orada hoş işler yaptığıma inanıyorum.

“ADANA DEMİRSPOR’UN YERİ HARİKA LİG”

Gelelim günümüze… Adana Demirspor, 26 yıl ortadan daha sonra Üstün Lig’e çıkma hakkını kazandığında neler hissettiniz?

Adana Demirspor’u daima takip ediyordum. Çok keyifli oldum natürel. Adana kenti ve gruplarına her vakit sahip çıkan Adana Demirsporlu taraftarlar Üstün Lig’i ziyadesiyle hak ediyordu. Oynadığım iki sene boyunca taraftarlarla en ufak bir olumsuzluk yaşamadım.

“BALOTELLİ TRANSFERİ OLAĞANÜSTÜ”

-Adana Demirspor, yeni döneme tezli giriyor. Mario Balotelli transferini duyduğunuzda reaksiyonunuz ne oldu?

Oğlum Denis ile meskende oturuyorduk. Kendisi daima haber portallarını takip eder. ‘Baba, senin Adana Demirspor Balotelli’yi transfer etmiş.’ dedi. Ben de ‘fevkalade, mükemmel bir transfer yapmışlar’ diye karşılık verdim. Adana Demirspor, Balotelli’ye imza attırarak popülarite kazandı. Çünkü Balotelli büyük bir isim. Bosna’da bile spor haberlerinde bu transfer birinci sıralarda yer aldı. Bütün dünyada ses getirdi.

“BUDALALIK YAPMAZSA 20 GOL ATAR”

-Adana Demirspor tarihinin en golcü yabancı oyuncularından biri olarak Balotelli’den beklentiniz nedir?

İşte bu hususta kuşkularım var. Bildiğimiz kapasitesini ortaya koyarsa, önemli olursa başarılı olur. Öncelikle kaliteli yaşaması lazım. Davranışlarına ve hareketlerine dikkat etmeli. Adana kenti fazlaca sıcak. Budalalık yapmaya gelmez. Artık 30 yaşında. Daha olgun olacağını düşünüyorum. Uslanması gerek. 3 yıllık kontrat imzaladı. Grupta Belhanda üzere yıldız bir oyuncu daha olacak. Âlâ bir teknik yöneticiyle çalışacak. Balotelli’den 20 gol bekliyorum.

“YABANCI OYUNCULAR FATİH TERİM’İ TERLETİYOR”

-Eski bir Galatasaraylı olarak Fatih Terim’in performansını nasıl buluyorsunuz? Heyecanın kaybetmiş diyenler var.

Fatih Terim, alanda olduğu sürece heyecanı sürer, terini elleriyle siler. Bana nazaran Fatih Terim, yabancı futbolcularla sinerji oluşturamıyor. Kendisi kenarda çırpınıp ter ortasında kalırken alandaki 11 yabancının rahat halleri dikkatimden kaçmıyor. Bence Fatih Terim, daha âlâ irtibat sağladığı yerli oyunculara daha fazla baht vermeli.

“SERGEN YALÇIN, BALKANLILAR GİBİ”

-Beşiktaş’ı şampiyonluğa taşıyan Sergen Yalçın için de görüşlerinizi merak ediyorum.

fevkalâde bir iş yaptı. Onun futbolculuğunu biliyorum. olağan dışı bir oyuncuydu. Balkan mentalitesine sahipti. Kusursuz bir sol ayağı vardı. Aklıyla oynardı. Oyun görüşü epeyce yeterliydi. Beşiktaş’a da bu özelliklerini kazandırdı.

“BEŞİKTAŞ’IN FARKLI BİR BÜYÜKLÜĞÜ VARDI”

-Adana Demirspor’da forma giyerken 4 büyük ekipler içinde size daha sempatik gelen kulüp hangisiydi?

Beşiktaş…Popüler yahut mega diye tabir edeceğimiz finansmanı yüksek bir kulüp değildi. Merhum Süleyman Seba liderdi. O büyük iş adamı liderlerden uzak bir kişilikti. Fakat o devir Beşiktaş fazlaca güçlü bir takımdı. Taraftarları da fevkaladeydü. Onların stadındaki atmosfer bir oburdu.

“SABAH STAT DOLDU, FENERBAHÇE’Yİ DEVİRDİK”

-Kariyerinizde unutamadığınız maç yahut gol var mı?

Adana Demirspor forması altında birinci golü Fenerbahçe’ye atmıştım. Maç öncesi kamp yaptığımız otelde Tekin ile tıpkı odada kalıyorduk. Gece yarısıydı ve dışarıdan bağrışmalar geliyordu. Pencereden baktığımda taraftarların stadyuma yanlışsız gittiğini gördüm. Maç sabahı saat 8’de stat kapılarının kapandığını ve tribünlerin dolu olduğunu öğrendik. İşte o gün Fenerbahçe’yi 85. dakikada attığım golle 2-1 mağlup etmiştik. Bir benim gollerimle Beşiktaş’ı 2-0 yendiğimiz maç özeldi.

“KEŞKE BİRİNCİ MAÇTA TRİBÜNLERDE OLABİLSEM”

-Son olarak Adana’ya gitme talihiniz olsa ne yapmak isterdiniz?

Adana Demirspor’un Harika Lig’de kendi meskeninde oynayacağı birinci maçı yeni stadın tribünlerinden izlemeyi istek ederdim. Bir de daha evvel giydiğim 11 numaralı formayı satın almak isterdim. Zira elimde Adana Demirspor forması yok maalesef.

“KEŞKE BİRİNCİ MAÇTA TRİBÜNLERDE OLABİLSEM”

-Son olarak Adana’ya gitme bahtınız olsa ne yapmak isterdiniz?

Adana Demirspor’un Üstün Lig’de kendi meskeninde oynayacağı birinci maçı yeni stadın tribünlerinden izlemeyi istek ederdim. Bir de daha evvel giydiğim 11 numaralı formayı satın almak isterdim. Zira elimde Adana Demirspor forması yok maalesef.

BİR SÖZ BİR KARŞILIK

Futbol: ömrüm

Gol: Anlatılmaz, yaşanır

Adana : Tabiki Adana Demirspor

Türkiye: Her vakit gönlümüzde

Aile: Desteğim

Hakem: Sevmiyorum

Para: Kıymetli fakat her şey değil

Adana kebap: Şu an açım. Sen de bana bunu hatırlatıyorsun. (Gülerek). Hastasıyım. Bilhassa Adana Demirspor taraftarı Uğur amcanın yaptığı kebaplara…

KİMLİK KARTI

İsmi Soyadı: Zijad Svrakic (Ziya Yıldız)

Doğum Yeri: Sarajevo

Doğum Tarihi: 1960

Uyruğu: Bosna Hersek

Mevkii: Forvet

Forma Numarası: 11

Futbolculuk Mesleği : ‪1979-1987‬ FK Sarajevo (34 gol), ‪1987-1989‬ Adana Demirspor (42 gol), ‪1989-1990‬ Galatasaray (2 gol), ‪1990-1991‬ Ankaragücü (26 gol), ‪1991-1994‬ Karşıyaka (37 gol).

Antrenörlük Mesleği: ‪1994-2001‬ Rabat Ajax (Malta), ‪2002-2004‬ Floriana (Malta), ‪2006-2010‬ Al Jahra (Kuveyt), ‪2012-2013‬ Al Seeb (Umman), ‪2014-2015‬ Sur SC (Umman), ‪2016-2017‬ FK Sarajevo (Bosna Hersek).

Muvaffakiyetleri: FK Sarajevo ile ‪1984-1985‬ döneminde Yugoslavya ligi şampiyonluğu, ‪1990-1991‬ döneminde Ankaragücü ile Başbakanlık Kupası şampiyonluğu.