Besindeki rekabet üstünlüğü bizde

Eftal

Global Mod
Global Mod
Pandemi kısıtlarının en epey etkilediği kesimlerin başında gelen besinin değeri, gitgide artıyor. Üretim maliyetlerinin üstünü lojistik sorunlarının getirdiği yük de fiyatlara binince besine global çapta bir dikkat kesilme oldu. Enflasyon üstündeki tesirini bütün dünyanın tartıştığı besindeki bu tabloyu tam olarak anlatan durum Almanya’nın Köln kentinde cumartesi günü kapılarını açan dünyanın en büyük besin ve içecek fuarı Anuga oldu.

ANADOLU”NUN DÖRT BİR YANINDAN

Türk firmalarının büyük ilgi gösterdiği fuar, iki yıl öncesi ziyaretçi trafiğinin altında kalsa da, profesyonel iştirakçilerin ilgisi firmaları mutlu etti. Fuara İtalya 731, Almanya 400, İspanya 377 firmayla katılırken Türkiye 290 firmayla fuarın en büyük 4’üncü iştirakçisi oldu.

İstanbul’un 36 firmayla en büyük iştiraki sağladığı fuara İzmir 29, Gaziantep 23, Mersin 18, Bursa 12 ve Aydın 10 firmayla katıldı. Manisa ve Adana ise 7’er firmayla yer aldı.

AMAÇ YENİ PAZARLAR

Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, fuara katılan şirket sayısı azalırken Türkiye’nin düzeyini koruduğunun bilgisini verdi. Kaya, “Şu an en epey katılan ülkeler içinde Türkiye 4. sırada. Bu bakımdan da bunun güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.

2021’in birinci 8 ayında 13,8 milyar dolarlık ihracat yapan tarım, besin ve içecek dalı, bir yandan bulunduğu pazarlardaki hissesini arttırmak ve bir yandan da yeni pazarlara açılmaya çalışıyor. Fiziki olarak yapılan Anuga, bunun için önemli fırsatlar barındıran bir fuar oldu.

KALİTE VE LOJİSTİK AVANTAJIMIZ VAR

Salgının tesirlerinin hafifçelemesiyle Türk firmalarının nasıl süratli hareket ettiği ortaya çıktığını belirten İstanbul Ticaret Odası Lider Yardımcısı Kuralay, “Dünya külfetli ve sıkıntı devirdeyken, rekabet üstünlüğünü besinde Türk firmaları yakalamış durumda. Firmalarımız hem kalitesiyle hem lojistik avantajıyla salgında bir adım öne geçti. Salgında devrindeki ihracatımız ve büyüme sayılarımız da bunu doğruluyor. Türk firmalarının ihracat kültürü var. Üretim kültürü var ve kalite standartları çok yüksek. Bizim üzere ticaret odalarına düşen, firmalarımızı dünya pazarlarıyla buluşturmak. aslına bakarsan bir müddet daha sonra firmalar kendi yollarını da buluyor” dedi.

Gürsel Baran

Katma kıymetli eserlere muhtaçlığımız var

ATO Lideri Gürsel Baran da fuardaydı. Baran, “Lojistiğin bu kadar değerli olduğu bir periyot geçiriyoruz. Türkiye pozisyonu prestijiyle epeyce avantajlı. Biz, Ortadoğu’nun, Avrupa’nın, Kuzey Afrika’nın tedarik merkezi olabiliriz. Türkiye için ihracat fazlaca epey değerli. Cari açığı olan bir ülkeyiz. Katma kıymetli üretime epeyce muhtaçlığımız var” dedi.