Bu üç palavraya kanmayın

Eftal

Global Mod
Global Mod
Sıfır km araçların fiyatının yüksek oluşu, vatandaşları ikinci ele yönlendiriyor. İkinci elde de piyasanın yüksekliği, araç bakanları epey dikkatli olmaya itiyor. Zira kimi makûs niyetli satıcılar, büyük mağduriyetlere niye olabiliyor. Şayet dikkat edilmezse çok yüksek bedellere farkına varmadan kazalı araç alabilirsiniz. “Kaskodan fazla para alabilmek için şişirilmiş hasar kaydı var”, “Araçta bedelsiz hasar kaydı çıkıyor”, “Karşı tarafın hasarı bu araca yazılmış” üzere klişeler, asla gerçeği yansıtmıyor. Yeni Şafak olarak hususun uzmanıyla konuştuk. İşte ikinci el araç alacakların dikkat etmesi gereken konular.

ŞASE NUMARASIYLA KESİNLİKLE SORGULAYIN

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Lideri ve hem de Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) Başkanlığı da yapan Ahmet Nedim Fazilet, bir araç kazaya karıştıysa, belgesinin açılıp sigorta şirketinin bunu şase numarası üzerinden kesinlikle sisteme işlediğini kaydetti. Şoför kusurlu olsun yahut olmasın, şirket bunu ödesin yahut ödemesin, eksperin belirlediği “doğru maliyet” tam vakitli bilgi aktarıldıysa, Sigorta Bilgi ve Nezaret Merkezi sistemine eş vakitli olarak yansıyor. Fazilet, 5664 SMS hizmetinden aracın plaka ile değil, kesinlikle “şase numarasıyla” sorgulanması konusunda da uyardı.

Ahmet Nedim Fazilet

“BEDELSİZ HASAR” DİYE BİRŞEY YOK

Tramer sorgusunda sıkça karşılaşılan bir konu; “bedelsiz” hasar kayıtları. Kaza tarihi yazıyor, fakat hasar bedeli gözükmüyorsa bunun peşine düşün. Kaza daha sonrası ihbar bildirimi yapılmasının akabinde sigorta şirketi belgeyi açıyor. Fakat kusurlu bildirimler, kusurlu poliçe numaraları ve kimi durumlarda yaşanan türel süreç sebebiyle hasar bedelinin sisteme işlemesi 6 ayı bulabiliyor. Büyük kazalara karışan araçlar bu müddette onarılıp satılabiliyor. Bedelsiz kaydı önemsemeyip aracı alan kişinin, yüksek hasar bedelleriyle karşılaşabildiğini anlatan Ahmet Nedim Fazilet, araç sahibinin istediği takdirde ayrıntılı rapora ulaşabileceği bilgisini verdi.

En büyük palavra: ‘Karşı hasar işlendi’

“Karşı tarafın hasarı benim araca yazılmış” klişesi en sık karşılaşılan palavralardan. İşin uzmanları, katiyen bu biçimde bir durumun olamayacağını belirtiyor. Hangi araca ne süreç yapılmışsa, hasar kaydı o aracın şase numarasına işlenir. Örneğin; “Kaza yaptım, hatalı bendim, bana 5 bin lira, karşı tarafa 10 bin lira hasar çıktı. Benim otomobile 15 bin lira hasar kaydı (tramer) işlenmiş.” Bu imkansız. hiç bir vakit, hiç bir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını sizin otomobilinize yüklemez. Ayrıyeten mevzuat da buna müsaade vermez. Kaza geçmişinde ne bedel çıkıyorsa, o araca aittir.

Hasar bedeli şişirilir mi?

Kaza daha sonrası tutulan tutanakla araç servise teslim edilir. Tamirci sizden ruhsat, ehliyet, kaza tutanağı, sigorta poliçesi vb. evraklar ister. daha sonrasında sigorta yahut kasko şirketiyle irtibata geçer. O şirket sizin aracınız için eksper atar. Eksper gelip, “kaza nasıl olmuş, hakikaten olmuş mu, kesim tamir edilebilir mi” diye arabayı yerinde inceyip “doğru tamirle hakikat maliyeti” belirler. Yani “şişirilmiş hasar kaydı” diye bir durum da kelam konusu değil. Servis yahut tamirci, ekspere karşın asla başına nazaran bedel çıkaramaz.

Şaseden bakın ekspere gdolayın

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Lideri Ahmet Nedim Fazilet, ikinci el araç alacaklara mağduriyet yaşamamaları için şu tavsiyelerde bulundu: “Birincisi, alacağınız aracı plakadan değil, kesinlikle şase numiçinden sorgulayın. İkincisi, arabası satıcının yönlendirmediği, kendi belirleyeceğiniz ikinci el oto ekspertiz firmasına gösterin.”