Bülent Uygun: Fenerbahçe, kendi Fatih Terim’ini bulamadı

İzmirliEfe

New member
AHMET UYKAN / MASKESİZ SÖYLEŞİLER

Fenerbahçe formasıyla gol hükümdarı oldu. 1995-96 döneminde sarı lacivertli formayla şampiyonluk kazandı. Attığı gollerden daha sonra verdiği asker selamıyla hafızalara kazandı. Lakabını da oradan aldı. Teknik yöneticilik mesleğinde Sivasspor ile şampiyonluğun kıyısından döndü. Bülent Uygun namı öteki ‘Asker’ Bülent sorularımıza ‘maskesiz’ karşılıklar verdi.

“GÜREŞÇİ OLACAĞINA FUTBOLCU YAP, YILDIZ OLSUN”

-Futbolcu olmadan evvel güreş yaptığınızı biliyoruz. Güreş tutkusu nasıl oluştu?

Babam Güreş Ulusal Kadro antrenörüydü. ötürüsıyla çocukluk yıllarımın tüm noktalarında güreş vardı. Babam şampiyon güreşçiler yetiştirmiş özel bir adamdı. Ben de tıpkı yolda yürümek ismine güreşe merak sardım. 14 yaşına kadar güreş yaptım. Hatta sırtım minder görmedi desem yeridir. 14 yaşından daha sonra hasbelkader merhum Ekrem Karaberber hocamızın bir idmanını izlemeye gittim. Ekip bir kişi eksikti. Beni oyuna aldı ve beğendi. ‘Sen kimin çocuğusun’ diye sordu. Fikret Hoca’nın oğluyum deyince babamla görüşüp, ’Oğlunu güreşçi yapacağına, futbolcu yap, yıldız olsun’ demiş. Babam da kabul etmiş. bu biçimdece futbolculuk öyküm Sakaryaspor’un alt yapısında başlamış oldu.

“İYİYSENİZ HERKES SİZİ ALMAK İSTER”

-Yıldızınız Kocaelispor’da parladı. Lakin Türk futboluna Fenerbahçe forması ile damga vurdunuz. Fenerbahçe ile yolunuz nasıl kesişti?

Uygun futbol oynadığın vakit esasen büyük kadroların radarına giriyorsun. Ben de o periyot 4 büyüklerin listesindeydim. Fenerbahçe’nin merhum lideri İtimat Sazak, Oğuz Çetin ve Cemil Turan aracılığı ile bana teklifte bulundu. Oğuz Çetin, Sakaryaspor’da kadro kaptanlığımı yapıyordu. Nihayetinde Fenerbahçe’ye imzayı attım.

“ASKER SELAMI BENİM İÇİN ONUR”

-Gollerden daha sonra ‘asker selamı’ vermek nereden aklınıza geldi?

Çocukluğumdan beri içimde asker ve polis sevgisi vardı. Onları kahraman olarak görürdüm. Fenerbahçe’ye transfer olduğum 1993 yılında ise hayli şehit veriyorduk. Bir maçta babası şehit olan 5 yaşındaki bir çocuğun asker selamı verdiğini görür görmez duygulanmıştım. Ben de golden daha sonra selam verdim. Attığım her golün akabinde o selamı vermeye devam ettim. En onurlu gol sevinci bana nasip oldu.

“PİNGEL SAKATLANINCA KRAL OLDUM”

-Orta saha oyuncu olmanıza karşın gol hükümdarı olmayı nasıl başardınız?

Bizi yetiştiren hocalarımız mevkiiniz ne olursa olsun futbolun meyvesi gol atmak ve attırmaktı kederi. Ben her ikisini de yapmayı hayli seviyordum. Fenerbahçe’de o devir Aykut (Kocaman), Tanju (Çolak), Pingel ve Rıdvan (Dilmen) üzere forvetler vardı. Frank Pingel sakatlanınca santrafora çekildim. Her maça gol atmaya odaklanarak çıktım. Taraftarlarla bütünleşerek o formanın hakkını vermeye çalıştım.

“SÜRATİMLE FARK YARATTIM”

-Attığınız gollerin birçok emek isteyen ve kendi gayretinizle ürettiğiniz gollerdi.

Yaratıcı olmak zorundasınız. Zira sen bir santrfor değilsin. Yeteneğin ve süratinle iş yapmalısın. Ben de bu manada güzeldim. Bunu Fenerbahçe’de başarmış olmak memnunluk verici.

“ALİ ŞEN BENDEN ÖZÜR DİLEDİ”

-Fenerbahçe’den ayrılırken bir burukluk yaşadınız mı?

Yaşamamak elde değil doğal ki. Lider Ali Şen o süreçte yaşananlarla ilgili benden tekraren özür diledi. Başkanlığım boyunca yaptığım büyük yanlışlarımdan biri Bülent Uygun’u göndermekti demişti. bu biçimde Şampiyonlar Ligi’nde 3 maçta 7 puanımız vardı. Ligde de 5 puan farkla öndeydik. Fenerbahçe’den ayrılır ayrılmaz Kocaelispor’daki birinci maçımda ayağım kırıldı. Bir nevi futbol hayatım bitme noktasına geldi. 8 ay ayağım kaynamadı. daha sonrasında 1999 sarsıntısını yaşadım. Orada da yakınlarımı ve mal varlığımı kaybettim. Futboldan 4-5 sene koptum. Akabinde Sivasspor’un 38 sene daha sonra Harika Lig’e çıkmasında emeğim geçti.

“BURSASPOR’UN ÖNÜNÜ SİVAS AÇTI”

-Sivasspor ile şampiyonluğa epey yaklaşmıştınız. niye sonunu getiremediniz?

bu biçimdelar insanları şampiyonluğa inandırmak zordu. Zira Anadolu ekiplerinde ekonomik imkanları kısıtlıydı. 7 milyon lira bütçeli bir grubu alıp şampiyon yapmak kolay değil. Buna karşın neredeyse başarıyorduk. 74 puanla ligi ikinci bitirdik. Medya gücümüz de yoktu. Taraftarımız da şimdiki üzere ateşli değildi. Sonraki dönem bir daha tıpkı şeyleri yaşadık. Bu sefer 9 trilyonluk bir bütçe yaptık. Balili ve Sedat’ın sakatlıkları bizi olumsuz etkiledi. Fakat ben bu biçimde, ’5 sene ortasında Anadolu’dan şampiyon çıkacak’ demiştim. Evvel Bursaspor akabinde Başakşehir şampiyon oldu. Bir iki sene daha sonra hakikat yönetilen Anadolu ekiplerinin şampiyonluk yaşayacağını düşünüyorum.

“BİR MOURİNHO DEĞİLDİM LAKİN RİZE’Yİ KURTARDIM”

-Geçen dönem Sumudica’nın ’Mourinho gelse kurtaramaz’ dediği Çaykur Rizespor’u ligde tuttunuz. Lakin dönem başında Rize’den erken ayrıldınız.

Rizespor’a gelmedilk evvel ekip 10 hafta galibiyet görmemişti. Herkes tarafınca düşmüş gözüyle bakılan bir gruptuk. Futbolcular da özgüven yoktu. Korku sorunları vardı. Kendi yeteneklerini sergileyemeyen bir oyuncu kümesini karşımda buldum. Ben ömrüm boyunca daima düşen kadroları alarak bir muvaffakiyet kıssası yazmaya çalıştım. hiç bir vakit sistemli ve iktisadı düzgün olan bir kadro almadım. Buna karşın Rizespor’u da kurtardık. Yeni döneme girince de kadrodan 21 futbolcu gitti. Kadrodaki 2-3 futbolcuyla da biz çalışmak istemedik. 1 Temmuz’da yeni bir idare seçilmesi gerekiyordu. Eski idare gitmişti. 45 günlük vakit kaybı yaşadık. Bu kısa müddette transferler yapmaya çalıştık. Alınan 12 futbolcu nerdeyse lig başladığında geldi. Santraforumuz fakat 5. haftada ortamıza katılabildi. Kanat oyuncuları da tıpkı biçimde. Beklenen galibiyetler de gelmeyince taraftarın isteğini kırmamak ismine kan değişikliğinin kural olduğunu gördük. bakılırsavi bırakmayı tercih ettik.

“MAHALLE BASKISINDAN KURTULMANIN YOLU HOCA DEĞİŞTİRMEK”

-Süper Lig’deki teknik adam kıyımının niçini ne sizce?

Arsene Wenger, 20-25 sene Arsenal’de çalıştı. Tıpkı biçimde Manchester United’da Alex Ferguson uzun yıllar bakılırsav yaptı. Dünyanın en kuvvetli iktisada sahip kulüplerde çalışmalarına karşın vakit zaman başarısız dönemler yaşadılar. Buna karşılık işlerine son verilmedi. Türkiye’de mahalle baskısını kaldırmanın en kolay yolu hocayı değiştirmek. Bugün Mourinho bile 9 maç galip gelemediği bir ortamda bir daha ayağa kalkabiliyor. Fakat ülkemizde daha birinci haftadan geçmişlerinde sempati duydukları bir hocanın bakılırsave gelmesi için sizin istifanızı isteyebiliyorlar. Bakış açısının bu darlığından dolayı Türk futbolunun ilerlemesi sıkıntı görünüyor.

“FENERBAHÇE’YE HOCA OLURSAM UZAK ORTA ŞAMPİYON YAPARIM”

-Günün birinde Fenerbahçe’nin başına geçme imkânı yakalasanız şampiyonluk bahtınız ne olurdu?

Fenerbahçe’yi berbat yönetirsen taraftar ve kaliteli futbolcularla şampiyon olursun. Düzgün yönetirsen esasen şampiyon olursun. Çok âlâ yönetirsen de uzak orta şampiyon olursun. Keyif alırsın… Aslında şu biçimde düşünmek gerek; Sakarya’yı, Kocaeli’yi Eskişehir’i Konya’yı, Sivas’ı üzere Anadolu’dan bir ekip şampiyon yaparsan ömür uzunluğu o kulübün kahramanı olursun. Temel problem İstanbul kadrolarını şampiyonluk yapmak değil Anadolu’dan şampiyon çıkarmak. Ben onu isterim. aslına bakarsanız Fenerbahçe’ye hoca olursam uzak orta şampiyonluklar yaşarım.

“EROL BULUT BAKESTAS’I niye ALMADI?”

-Eski kadro dostunuz Erol Bulut, Fenerbahçe’de neden bekleneni veremedi ?

Sürecin ortasında faal olmadığınız vakit işiniz kolay olmaz. Bilhassa de transferlerde…Örneğin Erol Bulut’un Alanyaspor’un en uygun oyuncusu Bakasetas’ı almasını beklerdim. Başka transferleri de scoutları ile bir arada kendi oyun sitemine ve üslubuna uygulamasını beklerdim. bununla birlikte siz Fenerbahçe’nin başına geliyorsanız medya ve futbolcu bağlantınız âlâ olacak. Rakip tahlillerini güzel yapmalısınız. Her vakit kazanmaya odaklı bir grup olmalısınız. Lakin Erol kardeşimiz maalesef bu süreci düzgün yönetemedi.

“FUTBOL DUYGUSALLIK KALDIRMAZ”

-Emre Belözoğlu’nun gölgesinde kalmış olabilir mi?

Kimi insanların gölgesinde kalabilirsiniz. Size verilen şanslarda oranın yerine nazaran hareket etmek, duygusal davranmak zorunda kalabilirsiniz. Futbolda asla duygusallığa yer yok. Profesyonelliği işin ortasından çıkardığınız anda başarısızlık kaçınılmaz oluyor.

“ALİ KOÇ’UN TRANSFER SİYASETİ HATALI”

-Fenerbahçe’de lider Ali Koç tartışılmaya başlandı. Sizin Ali Koç için yorumunuz nedir?

Ali Koç, Fenerbahçe’nin ekonomik dar boğazdan kurtulması için büyük talihtir. Lakin yanlışları olmuştur. Yanlışsız bir sportif yöneticiyle çalışmadı. Sonucunda yanlışlı transferler yapıldı. örneğin Flamingo’daki Gabriel Barbosa, Ajax’tan Steven Berghuis, Montpellier’den Samba ya da Lille’den Renato üzere yıldız isimlerin alınmasını beklerdim. Eski deneyimli futbolcularından akil beşerler kümesini oluşturmaması Ali Koç ve Fenerbahçe’ye değerliye patladı. Gelen biroldukça futbolcu Fenerbahçe’nin büyüklüğünü anlayamadı. Artık bunun acısını çekiyorlar. Galatasaray derbisinde alınacak makus bir sonuç işi daha berbat boyutlara götürebilir.

“RIDVAN DİLMEN YAHUT ALEX SPORTİF YÖNETİCİ OLSUN”

-Kısa vadede Fenerbahçe için tahlil teklifiniz nedir?

Dediğim üzere Lider Ali Koç, akil insanlardan bir takım kurmalı. örneğin Rıdvan Dilmen yahut Alex Sportif Yönetici olabilir. Dünya futbolunu yakından takip eden bir sistem oluşturulmalı. Bunu da Fenerbahçe’nin ortasından birileriyle yapmak lazım. Bu dönem tüm grupların borç yapılandırması bitiyor. Ekonomik kriz kapıda. Hakikat planlama yapılmalı. Bu da futbolun ortasından gelen scout takımıyla başarılabilir.

“MESUT ÖZİL’İ İSTEYEN ÇOK EKİP VAR”

-Mesut Özil’in birinci 11’de kendine yer bulamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

yıllardır Fenerbahçeli taraftarların beklediği bu biçimde büyük bir transferi kullanamamak keder verici. Natürel ki Mesut, 6 ay futbol oynamamıştı. Geldikten daha sonra antrenman manasında gereken dayanağı vermediğiniz vakit toparlanması güç oldu. Bir de Mesut, Covid 19 geçirdi. Ondan dolayı da olumsuz etkilendi. Mesut, Türkiye’ye gelmiş en uygun 5 oyuncudan biri. 10 numaraların en kalitelisi. Onu isteyen gruplar epeyce. Amerika ve Arap ülkelerinden talibi var. Fakat Mesut, Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşadıktan daha sonra ayrılmak istiyor. İnşallah bunu başarır.

“FENERBAHÇE, KENDİ FATİH TERİM’İNİ BULAMADI”

-Siz daha evvel yurt haricinde bakılırsav yaptınız. Lakin Avrupa’da Fatih Terim’den daha sonra hocamız olmadı. neden Avrupa’ya teknik adam yollayamıyoruz?

Öncelikle yabancı lisan sorunumuz var. İkincisi menajerler yurt dışına hoca götürmek yerine oradan Türkiye’ye hoca getirip istedikleri üzere onlarla birlikte at koşturmak istiyorlar. Bir de Avrupa’da muvaffakiyet öykümüz fazlaca olmuyor. İşte Fatih Terim Avrupa’da başarıyı yakaladıktan daha sonra dünyanın en kıymetli hocaları ortasına girdi. Beşiktaş topluluğunun bu biçimde bir hocası yoktu. Geçen dönem taraftar istedi. 20 bin kişi önünde Ali İstek Sergen Yalçın o gücünü gösterdi. Bir nevi yıldız bir teknik yönetici ortaya çıktı. Sergen de önümüzdeki senelerda Avrupa’ya gidecektir. senelerdan beri Fenerbahçe’de bunu goremedik. Taraftarın hoca manasında bu biçimde bir isteği, coşkusu tam manasıyla olmadı. Trabzonspor’da Abdullah Avcı buna tam uydu. O da Karadeniz çocuğu. Abdullah Avcı’ya sahip çıkıldı. Bu doğrultuda başarıyı yakalayacaklar diye gözüküyor.

“DEL BOSQUE’YA TAZMİNAT var ise ABDULLAH AVCI’YA DA OLMALI”

-Söz Abdullah Avcı’dan açılmışken bir soru aklıma geldi. Avcı’nın Beşiktaş’tan tazminat almasını etik buluyor musunuz?

Hatırladığım kadarı ile Beşiktaş’ta Tiganalar, Del Bosqueler falan vardı. Bunlar tazminat almadı mı? tıpkı vakitte bunlar 7-8 trilyon aldı. Toplam vurduğunda 80 trilyon para aldılar. Ben prensip olarak tazminat almıyorum. örneğin Katar’dan ayrıldığımda tazminatım 1 milyon dolardı. Almadım. Lakin Abdullah Avcı’nın tazminat alması en doğal hakkı. Onun yakalayacağı başarıyı elinden alıp gönderirseniz tazminatı da ödemek zorundasınız. Yabancıya gelince alsın, Türk’e gelince almasın diyemezsiniz.

“KUNTZ’DAN ÇOK HAMİT ALTINTOP’UN VARLIĞI ÖNEMLİ”

-Stefan Kuntz’un A Ulusal Kadro’nun başına getirildiğini öğrenince reaksiyonunuz ne oldu?

Ben en çok Hamit Altıntop’un Türk futbolunun ortasında yer almasına sevindim. Tam yetkiyle bakılırsave gelmesi memnunluk verici. aslına bakarsan yabancı sayısının epeyce olduğu bir ortamda Ulusal Kadro hocasının da yabancı olması doğal. Biz kendi teknik yöneticimize bedel vermiyoruz. Başarılı olan hocayı da yok onun kadrosu yok bunun grubu diyerek yerden yere vuran bir zihniyetimiz var. Kuntz, Alman Ümit Ulusal Takımı’nda yakaladığı başarısına inanarak Hamit Altıntop tarafınca misyona getirilmiş. Bize de ona takviye vermek düşer. Sonuçta bizim Ulusal Kadromuz.

İRFAN CAN TAKIMDA OLMALI MIYDI?

-Açıklanan Ulusal Ekip aday takımında olması gereken gereken isimler var mı? Bilhassa, İrfan Can Kahveci’nin davet edilmesi gerekir diyenler oldu.

Bu iki maçta başarısız sonuçlar alma ihtimalimiz yok. Ligden kimi alırsanız alın iki maçı kazanırsın. Fakat başarısız olduğunuzda bunlarla ilgili tenkitlere maruz kalabilirsiniz. Bana göre şu andaki nesil son vakit içinderın en güzellerinden biri. Tahminen bizim vaktimizde ulusal formanın ruhu amatörce idi. Şu anki takımın kalitesiyle her turnuvada finallerde yer almamız lazım.

“ALT YAPILARDA İHTİLAL ŞART”

-Yabancı kuralı hakkındaki kanılarınız nedir?

Her sene 1 yabancı futbolcu eksiltilmeli. Yabancı sayısını 5’e düşürelim lakin alt yapılarda ihtilal yapalım. bu biçimde havuzumuz olur. Türk çocukları yetişir ve rekabet her ortamda en yüksek düzeye çekilebilir. Yabancı kuralında + (artı) sistemi hiç bir fayda sağlamaz. Tersine sorun yaratır. Eldeki takımın alternatifi azalır. Bu da alandaki futbola yansır.

“HERKES VERGİ ÖDEMELİ, HESAP VERMELİ”

-TFF Lideri olsanız birinci icraatınız ne olurdu?

senelerdan beri proje söyleyen tek hoca benim. Diyorum ki futbolcular ve teknik yöneticiler kendi vergilerini ödesin. Yöneticiler, gelir masraftan çok harcama yaptıkları vakit bunun sorumluluğunu alsınlar. Hakemler 2007’de profesyonel olsun demiştim. Lakin 2 sene evvel profesyonel olabildiler. Maaşları olsun. Haftada 5 gün egzersiz yapsınlar, grupları tahlil etsinler ve bağımsız bir biçimde maç yönetsinler demiştim. senelerdan beri hakem topluluğunu eleştiriyoruz. niye? Zira birebir adamlar yönetiyor. Nasıl bir kadroda muvaffakiyet olmayınca antrenör gidiyor, birebir güzergahın ortasındaki beşerler değişerek hakem topluluğunu yönetmeye çalışıyor. Artık hakem topluluğunun da kurumsallaşması lazım. Her başarısızlıkta hakemlerin ardına sığınma hakkımız yok. Futbol Federasyonu’ndan öteki beklentim sıhhat ve hayat sigortası. tıpkı vakitte huzurevi, atlet hastanesi. En değerlisi bütün alt yapı hocalarının maaşlarının TFF’nin ödemesi. İnteraktif ve online eğitimlerle Türk gençlerini yetiştirmeleri…

“POLONYA’YA ATTIĞIM GOL ÖZELDİ”

-yeniden geçmişe dönelim. Unutamadığınız maç yahut gol hangisi?

Birfazlaca maçta unutulmaz anlar yaşadım. Ulusal Takım’da Polonya’ya attığım gol vardı. Topu orta alandan alıp birkaç kişiyi geçip gol atmıştım. Galatasaray’a uzak köşeye yarım vole golüm de hoştu. bir daha 1996’da şampiyon olduğumuz dönem Samsunspor maçında hasta olmama karşın 84.dakikada oyuna girdim. Attığım golle maçı 1-0 kazanmıştık.

“AYAĞIMI KEŞKE TEDAVİ EDEBİLSEYDİM”

-Pişmanlık duyduğunuz olay var mı?

Futbolda pişmanlık olmaz. Lakin Fenerbahçe’den ayrıldığımda ayağım kırıldığında sıhhat dalında keşke uygun durumda olsaydık. çabucak hemen 27 yaşında alanlara veda etmek zorunda kaldım.

-Gelecekle ilgili beklentileriniz yahut hayaliniz var mı?

Alışılmış ki var. Yurt haricinden birtakım temaslarım kelam konusu. Onlarla görüşüyorum. daha sonrasında hayallerimi gerçekleştirecek bir projenin ortasında olmak istiyorum.

KİMLİK KARTI

İsmi soyadı: Bülent Uygun

Doğum tarihi : 1 Ağustos 1971 (50 yaşında)

Doğum yeri. Adapazarı

Mevkii: Forvet

Alt yapı mesleği: 1985-1989 Sakaryaspor

Profesyonel mesleği: 1989-1993 Kocaelispor, 1993-1996 Fenerbahçe, 1996-1999 Kocaelispor, 1998-1999 Çanakkale Dardanelspor (Kiralık), 1999-2000 Trabzonspor, 2000 Göztepe (Kiralık), 2000-2001 Zonguldakspor, 2001-2002 Anadolu Üsküdar 1908, 2002 Sivasspor, 2003-2004 Anadolu Üsküdar 1908.

Ulusal Kadro mesleği: 11 kere A Ulusal

Teknik Yöneticilik Mesleği: 2005-2008 Sivasspor (Antrenör-Sportif Direktör), 2008-2009 Sivasspor, 2010 Bucaspor, 2010-2011 Eskişehirspor, 2012 Elazığspor, 2013 Gaziantepspor, 2013-2106 Umm Salal SC, 2017 Gaziantepspor, 2017 Osmanlıspor, 2017-2018 El Garafe, 2018-2019 Er-Reyyan, 2019 Kayserispor, 2020 Denizlispor, 2021 Çaykur Rizespor.

Muvaffakiyetleri: 1995-1996 döneminde Fenerbahçe’de Üstün Lig şampiyonluğu, 1993-1994 döneminde Fenerbahçe forması altında Gol Krallığı (22 gol).