Büyük gün yarın: Yosundan jet yakıtı üretilecek

Eftal

Global Mod
Global Mod
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tertip saat 10.30’da Boğaziçi Üniversitesinin Kilyos’taki Sarıtepe Yerleşkesi’nde gerçekleştirilecek.

Tesisin resmi açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Lideri Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin iştirakiyle yapılacak.

“Avrupa’nın birinci karbon negatif (hava temizleyici) biyorafinerisi” olma özelliğini taşıyan tesis, beraberinde Avrupa Yeşil Mutabakatı maksatlarını de bugünden sağlıyor.

Toplam 2 bin 500 metrekarelik bir Ar-Ge alanı ortasında kurulan açık havuz ve kapalı üretim reaktörlerinde yetiştirilen alglerden son eser olarak biyoyakıtlar, insan besin desteği eserleri, farmasötik özellik gösteren bileşenler, hayvan yemi uygulamaları ve organik biyogübreler geliştiriliyor.

Entegre üretim modeli

Rekabetçi Bölümler Programı kapsamında başta güç, besin, etraf ve sıhhat bölümleri olmak üzere biroldukça farklı kesimde faaliyet gösteren KOBİ’lere danışmanlık, proje geliştirme, teknoloji transferi, test ve tahlil hizmetleri verebilmesi, bu alanda istihdam yaratılması ve bölüm gelişimi sağlanması hedefleniyor.

KOBİ ve girişimcilerin biyoteknoloji alanında memleketler arası rekabet güçlerini artırmak maksadıyla geliştirilen INDEPENDENT Projesi, alg biyoteknolojileri alanında uzun yıllardır çalışmakta olan Boğaziçi Üniversitesinin Ar-Ge yetkinliğini ve BÜN Teknopark AŞ’nin milletlerarası iş geliştirme deneyiminin ticari üretim ölçeğine aktarılması ekseninde kurgulanarak oluşturuldu.

Proje kapsamında, Türkiye’nin temel ıstıraplarından ve esas cari açık kaynaklarından güç ve sıhhat başta olmak üzere besin, tarım, hayvancılık ve etraf dallarına yönelik biyoekonomi odaklı bir büyüme modeline dayanan eser ve teknolojilerin entegre bir üretim modeliyle fosil kaynaklara bağlı olmadan büsbütün alg tabanlı doğal kaynaklardan elde edilmesi amaçlanıyor.

Sıfır atık amaçlı

Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 15’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca Rekabetçi Dallar Programı altında destekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Yerleşkesi’nde faaliyet gösteren İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Ünitesi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık amaçlı, karbon-negatif, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlanan projenin maksat kümeleri içinde ilgili kesimlerdeki teşebbüsçü KOBİ’ler, AR-GE şirketleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bulunuyor.

Rekabetçi Bölümler Programı

Rekabetçi Kesimler Programı, Türkiye ve Avrupa Birliği içindeki mali iş birliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca yürütülen, yaklaşık 800 milyon avroluk bir bütçeyi projeler aracılığıyla kullandıran bir mali takviye programı. 2007’den bu yana yürütülen program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü artırarak ekonomik kalkınmanın sağlanması ve Ar-Ge altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.