Döviz için limit getirilsin

Eftal

Global Mod
Global Mod
Kur spekülasyonu yapan kayıtdışı döviz borsasında olup bitenler akıllara sakinlik veriyor. Büyük alım satımların yapıldığı bu piyasada, her gün milyarlarca liralık kaynak el değiştiriyor. Elindeki paranın ölçüsünü yahut yaptığı süreçleri gizlemek isteyen büyük para sahipleri, bankalara gitmek yerine kayıt dışı piyasada alım satım yapmayı tercih ediyor. Burada el değiştiren paranın ölçüsü belgisiz olduğu için kaçırılan vergi ölçüsünü bilmek sıkıntı.

Açığa yapılan satışların tesiriyle doların fiyatında büyük bir köpük oluşmasına niye olan ayaklı kayıt dışı piyasanın bankalara ve yurt dışına kadar uzanan alım satım ağı, daha büyük spekülasyonlara kapı aralıyor.

İstanbul Kapalıçarşı ve Tahtakale’de ağırlaşan ayaklı borsa piyasasından yüksek getiri vaadiyle para toplayanlar, büyük süreçler için sıklıkla civardaki döviz ofislerinde ve kuyumcularda süreç yaptırıyor.

FATURALARI İSTEDİKLERİ ÜZERE AYARLIYORLAR

TL’ya karşı girişilen operasyonların değerli bir kısmının kayıt dışı olarak yapılan açığa satışlardan kaynaklanıyor. Döviz ofislerindeki dolar ve avro üzere rezerv paraların alım satımında makbuz kesme mecburiliği sıkı takip edilmediği için, gün ortasında yapılan alım satımların gerçek ölçüsü gizleniyor. Anlık olarak kıymetli fiyat değişikliklerinin yaşandığı para takaslarında yaşanan kontrol eksikliği, ilgili şirketlerin hangi fiyatlarda alım satım yaptığı bilinmiyor. Bir öbür değişle; makûs niyetli deviz ofislerinin alım satım kurunu gün sonunda istedikleri üzere ayarlayıp faturalandırabiliyor.

MAKBUZLAR TİTİZLİKLE İNCELENMELİ

Birtakım döviz ofisleri ve kuyumcular büyük şirketlere verdiği makbuzlarda oynama yaparak kambiyo karlarını sıfırladığı, bu yolla büyük vergi kaçakçılığına niye olduğu belirtiliyor. Sözkonusu şirketlere verilen makbuzların titizlikle incelenmesi gerekir.

LİMİT KURALI DOLARDA DA OLSUN

Dövizde kayıt dışı alım satımların ve spekülasyonların önüne geçmek için Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik yapılsın. 24Aralık 2015’te yürürlüğe giren kanun gereği 7 bin liranın üstündeki mal ve hizmet ticaretinde bedellerin banka üzerinden transferi zorunluluğunun döviz alım satımı için de geçerli olması durumunda dolar spekülatörleri bu kadar kolay hareket etmeyeceği belirtiliyor.

TL’yi korumak yerine zayıf düşürüyorlar

Yasal düzenlemeler; TL’nin alım satımına müsaade verilen kurumların Türk Lirası’nın değerini müdafaa zaruriliği bulunuyor. 11 Ağustos 1989 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Değerini Müdafaa Hakkında 32 Sayılı Karar ile Türk parasının yabancı para karşısındaki kıymetinin belirlenmesi, döviz ve dövizi temsil eden dokümanlara ait tüm süreçleri yapan kurumlarla ilgili kıymetli kararlar alındı. Karara uyması gereken kişi ve kurumlar sayılırken, yetkili kuruluşlar başlığı altında şu biçimde deniliyor: “Bakanlıkça tespit edilen tarz ve asıllar çerçevesinde dövize ait süreçler yapmasına müsaade verilen değerli maden, taş konut eşyalara ait süreçler de yapabilen anonim şirketleri.” TL’nin bedelini muhafazası gereken döviz ofislerinin TL’yi zayıf düşürücü spekülatif ataklara çanak tutması dikkat çekiyor.x

Arşiv

Döviz ofisleri da kapsama alınsın

-Kötü niyetli döviz ofislerinin kayıt dışı süreçler yapmasını önleyecek bir adımın 6 yıl evvel çıkarılan Gelir Yönetimi Başkanlığı bildirisinin kapsamını değiştirmekten geçtiği belirtiliyor. 24 Aralık 2015 tarihindeki Resmî Gazete’de yayınlanan bildirinin “Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler” başlığı altında sıralanan 5 kısımdan biri de döviz alımı satımı yapan işletmelerin zikredilmesi dikkat çekiyor. İlgili husus şu biçimde: “11/8/1989 tarihindeki ve 20249 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 89/14391 sayılı Türk Parası Değerini Muhafaza Hakkında 32 sayılı Kararda tanımlanan yetkili döviz kuruluşlarının yapacakları döviz alım satım süreçlerine ait tahsilat ve ödemelerin, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zaruriliği bulunmamaktadır.”