Doğal gazda iklime bakılırsa kademeli tarife

Eftal

Global Mod
Global Mod
Doğal gaz faturalarından BES’e kadar bir hayli alanda düzenlemeler içeren 18 unsurluk kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre, ferdî emeklikte devlet katkısı 5 puan arttırılarak yüzde 30’a yükseltilecek.

Kur muhafazalı TL vadeli mevduat sisteminin yasal alt yapısı oluşturulacak. Ödenecek dayanak fiyatını ve hesaplama yolunu, dayanaktan yararlanacak gerçek kişi kapsamını, hesap çeşitlerini, vadeleri, limitleri, hesapların vadedilk evvel kapatılması durumunda yapılabilecek kesintiler ile bu kesintilerin Bakanlığa aktarılmasını, bu kapsamda dayanak olarak aktarılacak kaynağın kullandırılması ile hesap açma tarihini öne çekmeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

İHRACATA VERGİ DAYANAĞI

2022 yılında ihracatçılara uygulanacak kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 19’a düşürülecek. Maliyet artışlarını karşılayabilmeleri için kamuya iş yapan müteahhitlere fiyat farkı ödenmesi imkanı getirilecek. Güç verimliliğini artırmak, fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetine katlanması ve doğal gaz gücünün tasarruflu kullanılmasını teşvik etmek hedefiyle faturalarda kademeli tarife sistemine geçiş yapılıyor.

Buna nazaran, bölgesel ve iklimsel şartlar dikkate alınarak vilayet yahut bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanabilecek. Düzenleme ile maliyetler için bir çalışma yapılacak, gerekli olan abone kümesi için vilayet bazında iklim kaideleri ve tüketim ölçüsüne uygun olacak bir kademe belirlenecek. Oluşan tüketim maliyetleri bu kademe üstünde tüketim yapan abonelere yansıtılacak. Memur ve emekliye yapılan ek artırım kanun altına alınacak.