Drama Guru
New member
Eksper Ücreti 2024: Arabayı mı Tamir Ettiriyoruz, Uzay Gemisini mi?
Arkadaşlar selam!
Geçen gün arabamın başına gelenleri anlatayım da birlikte biraz gülelim (ya da ağlayalım, karar sizin). Hani derler ya “bir eksper gelir, bakar, karar verir, sonra yoluna devam eder”... İşte o eksper geldi, baktı, gitti; ama ben hâlâ o bakışın bedelini ödemeye çalışıyorum!
Şaka bir yana, 2024’te eksper ücretleri öyle bir hale gelmiş ki sanki NASA mühendisleri geliyor da aracın kaportasındaki göçüğün eğrilik katsayısını lazerle ölçüyor! Yahu kardeşim, bir tamponu inceledin, iki fotoğraf çektin, “ekspertiz” dedin, 2 bin TL istiyorsun. Bu nasıl bir profesyonellik, bu nasıl bir bedel?!
---
Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Eksperi Ben Çağırmam, Eksperi Bana Çağırırlar!”
Forumdaki beyler bir toplanın, gelin konuşalım şu meseleyi.
Erkek dediğin, arabasına gözü gibi bakar ama cebine bakınca gözleri yaşarır. Eksper çağırmadan önce strateji planı yapar. “Eksperi çağırayım mı? Çağırmazsam sigorta kafamı yer mi? Çağırırsam param mı gider?”
Bir arkadaşım var, eksper ücretinden kaçmak için kendi ekspertizini kendi yaptı! Kaputu kaldırmış, elinde el feneri, bir yandan telefondan “nasıl hasar tespiti yapılır” videosu izliyor.
Sonuç? Arabayı çalıştırınca motorun sesi değil, içten gelen bir “ah be kardeşim” yankılandı.
Beyler, itiraf edin…
Eksper ücreti duyunca hemen “Ben hallederim abi, ekspere ne gerek var?” moduna geçiyoruz.
Ama sonra arabanın ön tamponu diğer yöne, farı başka yöne bakıyor, eksperin aslında “dost başa, düşman ayağa” olduğunu anlıyoruz.
---
Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Eksper Bey, Arabam da Şokta, Onu da Yazar mısınız Raporunuza?”
Kadın forumdaşlarım, sizler bu işin duygusal boyutuna hep başka bir zarafet katıyorsunuz.
Geçen hafta bir hanımefendi arkadaşım anlattı:
“Eksper geldi, arabaya baktı, ben de dedim ki ‘aracım travma geçirdi, siz de bunu not alın lütfen.’”
Eksper şaşırmış, “nasıl yani?” demiş.
Kadın gayet ciddi: “Yani, geçen hafta ben marketten dönerken hafifçe çarptılar, arabam o günden beri direksiyon tutuşumda bile titriyor.”
İşte bu empatiyi seviyorum. Kadınlar sadece aracın kaportasını değil, ruhunu da korumaya çalışıyorlar.
Eksper bey de rapora “psikolojik hasar” notu düşse kimse şaşırmaz vallahi!
---
2024’te Eksper Ücretleri: Altın Gibi Değerleniyor
2023’te ortalama 500-1000 TL olan eksper ücretleri, 2024’te birden “benim de hakkım var bu ekonomide” diyerek fırladı!
Şu an ortalama özel eksper ücretleri 1500 TL ile 3000 TL arası, sigorta eksperleri ise çoğunlukla poliçeye dahil ama bazı şirketlerde “katılım payı” adı altında gizli bir kesinti var.
Yani eksper raporunu alınca sadece hasar değil, kalp de kırılıyor!
Eskiden eksper geldiğinde “geçmiş olsun” derdi, şimdi “önce ücreti yatırın, sonra bakarım” diyor.
Yakında “taksite bölelim mi?” diye sorarlarsa şaşırmayacağım.
---
Forumun Favori Stratejileri: Ücretsiz Eksper Bulma Yöntemleri (ya da denemeleri)
1. “Akraba Eksperi” Yöntemi:
Her Türk ailesinde mutlaka bir “her şeyden anlayan enişte” vardır. Arabayı görür, 3 saniyede teşhis koyar:
“Bu kapı 2 bin tutar ama ustaya ben söylerim 500’e hallederiz.”
Sonra eksper gelir, “bu kapı komple değişmeli” der. Enişte kaybolur.
2. “Kanka Ekspertizi”:
“Benim kanka oto galeride çalışıyor, hallederiz abi.”
Kanka gelir, elinde kahveyle arabayı gezer, sonra “abi biraz ezilmiş ama yürür” der.
Rapor mu? Yok. Ama kahve güzelmiş.
3. “İnternet Eksperi”:
“Eksper raporu örneği PDF” diye aratılır.
Kendi raporunu yazmaya kalkanlar var.
Bir tanesi yazmış: “Hasar: orta. Sebep: kader.”
---
Erkekler mi Haklı, Kadınlar mı?
Bir tarafta stratejik erkekler: “Nasıl kaçarız bu ücretlerden?”
Diğer tarafta empatik kadınlar: “Ama arabam da üzülüyor…”
Belki de ortası lazım: hem duygusal hem mantıklı bir çözüm.
Yani eksper bey geldiğinde “Bakın, bu araba benim yol arkadaşım. Ama 2500 TL çok değil mi?” diyebilsek belki kalbi yumuşar. (Umut fakirin eksperidir
)
---
Forumdaşlara Soru: Sizin En İlginç Eksper Anınız Ne?
Benimki belli; eksper ücretini görünce arabayı satmayı düşündüm!
Peki siz ne yaşadınız?
Eksper gelip “bunun masrafı yeni araba parası” mı dedi?
Yoksa “bir şey yok” deyip sonra motoru elinize mi verdi?
Hadi, dökün bakalım hikâyelerinizi.
Kim bilir, belki içimizden biri “eksper efsaneleri” diye bir kitap yazar, 2025’te de o kitabın fiyatına eksper gelir.
---
Sonuç: Eksperlik Müessesesi de Bir Sanattır (Ama Sanat Gibi Pahalıdır)
Eksper dediğin bazen arabayı değil, cebimizi değerlendiriyor.
Ama yine de hakkını verelim; doğru rapor, doğru sigorta işlemi demek.
Yani, evet, üzülüyoruz ama sistem böyle dönüyor.
2024’te eksper ücretleri el yaksa da forum elden ele dolaşan tecrübelerle dolu.
O yüzden diyorum ki:
Eksper gelir geçer, ama iyi forumdaşlık sonsuza kadar kalır!
Haydi bakalım, söz sizde forumdaşlar!
Eksper hikâyelerinizi, stratejilerinizi, “kanka çözümleri”ni dökün buraya — birlikte gülelim, belki biraz da dertleşelim.
Arkadaşlar selam!

Geçen gün arabamın başına gelenleri anlatayım da birlikte biraz gülelim (ya da ağlayalım, karar sizin). Hani derler ya “bir eksper gelir, bakar, karar verir, sonra yoluna devam eder”... İşte o eksper geldi, baktı, gitti; ama ben hâlâ o bakışın bedelini ödemeye çalışıyorum!

Şaka bir yana, 2024’te eksper ücretleri öyle bir hale gelmiş ki sanki NASA mühendisleri geliyor da aracın kaportasındaki göçüğün eğrilik katsayısını lazerle ölçüyor! Yahu kardeşim, bir tamponu inceledin, iki fotoğraf çektin, “ekspertiz” dedin, 2 bin TL istiyorsun. Bu nasıl bir profesyonellik, bu nasıl bir bedel?!
---
Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Eksperi Ben Çağırmam, Eksperi Bana Çağırırlar!”
Forumdaki beyler bir toplanın, gelin konuşalım şu meseleyi.
Erkek dediğin, arabasına gözü gibi bakar ama cebine bakınca gözleri yaşarır. Eksper çağırmadan önce strateji planı yapar. “Eksperi çağırayım mı? Çağırmazsam sigorta kafamı yer mi? Çağırırsam param mı gider?”
Bir arkadaşım var, eksper ücretinden kaçmak için kendi ekspertizini kendi yaptı! Kaputu kaldırmış, elinde el feneri, bir yandan telefondan “nasıl hasar tespiti yapılır” videosu izliyor.

Sonuç? Arabayı çalıştırınca motorun sesi değil, içten gelen bir “ah be kardeşim” yankılandı.
Beyler, itiraf edin…
Eksper ücreti duyunca hemen “Ben hallederim abi, ekspere ne gerek var?” moduna geçiyoruz.
Ama sonra arabanın ön tamponu diğer yöne, farı başka yöne bakıyor, eksperin aslında “dost başa, düşman ayağa” olduğunu anlıyoruz.
---
Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Eksper Bey, Arabam da Şokta, Onu da Yazar mısınız Raporunuza?”
Kadın forumdaşlarım, sizler bu işin duygusal boyutuna hep başka bir zarafet katıyorsunuz.
Geçen hafta bir hanımefendi arkadaşım anlattı:
“Eksper geldi, arabaya baktı, ben de dedim ki ‘aracım travma geçirdi, siz de bunu not alın lütfen.’”

Eksper şaşırmış, “nasıl yani?” demiş.
Kadın gayet ciddi: “Yani, geçen hafta ben marketten dönerken hafifçe çarptılar, arabam o günden beri direksiyon tutuşumda bile titriyor.”
İşte bu empatiyi seviyorum. Kadınlar sadece aracın kaportasını değil, ruhunu da korumaya çalışıyorlar.
Eksper bey de rapora “psikolojik hasar” notu düşse kimse şaşırmaz vallahi!
---
2024’te Eksper Ücretleri: Altın Gibi Değerleniyor
2023’te ortalama 500-1000 TL olan eksper ücretleri, 2024’te birden “benim de hakkım var bu ekonomide” diyerek fırladı!
Şu an ortalama özel eksper ücretleri 1500 TL ile 3000 TL arası, sigorta eksperleri ise çoğunlukla poliçeye dahil ama bazı şirketlerde “katılım payı” adı altında gizli bir kesinti var.
Yani eksper raporunu alınca sadece hasar değil, kalp de kırılıyor!

Eskiden eksper geldiğinde “geçmiş olsun” derdi, şimdi “önce ücreti yatırın, sonra bakarım” diyor.
Yakında “taksite bölelim mi?” diye sorarlarsa şaşırmayacağım.
---
Forumun Favori Stratejileri: Ücretsiz Eksper Bulma Yöntemleri (ya da denemeleri)
1. “Akraba Eksperi” Yöntemi:
Her Türk ailesinde mutlaka bir “her şeyden anlayan enişte” vardır. Arabayı görür, 3 saniyede teşhis koyar:
“Bu kapı 2 bin tutar ama ustaya ben söylerim 500’e hallederiz.”
Sonra eksper gelir, “bu kapı komple değişmeli” der. Enişte kaybolur.
2. “Kanka Ekspertizi”:
“Benim kanka oto galeride çalışıyor, hallederiz abi.”
Kanka gelir, elinde kahveyle arabayı gezer, sonra “abi biraz ezilmiş ama yürür” der.
Rapor mu? Yok. Ama kahve güzelmiş.

3. “İnternet Eksperi”:
“Eksper raporu örneği PDF” diye aratılır.
Kendi raporunu yazmaya kalkanlar var.
Bir tanesi yazmış: “Hasar: orta. Sebep: kader.”
---
Erkekler mi Haklı, Kadınlar mı?
Bir tarafta stratejik erkekler: “Nasıl kaçarız bu ücretlerden?”
Diğer tarafta empatik kadınlar: “Ama arabam da üzülüyor…”
Belki de ortası lazım: hem duygusal hem mantıklı bir çözüm.
Yani eksper bey geldiğinde “Bakın, bu araba benim yol arkadaşım. Ama 2500 TL çok değil mi?” diyebilsek belki kalbi yumuşar. (Umut fakirin eksperidir

---
Forumdaşlara Soru: Sizin En İlginç Eksper Anınız Ne?
Benimki belli; eksper ücretini görünce arabayı satmayı düşündüm!
Peki siz ne yaşadınız?
Eksper gelip “bunun masrafı yeni araba parası” mı dedi?
Yoksa “bir şey yok” deyip sonra motoru elinize mi verdi?
Hadi, dökün bakalım hikâyelerinizi.
Kim bilir, belki içimizden biri “eksper efsaneleri” diye bir kitap yazar, 2025’te de o kitabın fiyatına eksper gelir.

---
Sonuç: Eksperlik Müessesesi de Bir Sanattır (Ama Sanat Gibi Pahalıdır)
Eksper dediğin bazen arabayı değil, cebimizi değerlendiriyor.
Ama yine de hakkını verelim; doğru rapor, doğru sigorta işlemi demek.
Yani, evet, üzülüyoruz ama sistem böyle dönüyor.
2024’te eksper ücretleri el yaksa da forum elden ele dolaşan tecrübelerle dolu.
O yüzden diyorum ki:
Eksper gelir geçer, ama iyi forumdaşlık sonsuza kadar kalır!

Haydi bakalım, söz sizde forumdaşlar!
Eksper hikâyelerinizi, stratejilerinizi, “kanka çözümleri”ni dökün buraya — birlikte gülelim, belki biraz da dertleşelim.