Endüstride 4.0 ihtilali: Üretimin lokomotifi model fabrikalar

Eftal

Global Mod
Global Mod
Yüksek üretimle yüksek ihracat hedefleyen Türkiye, yeni sanayi ihtilali olarak isimlendirilen ‘Endüstri 4.0’a geçiş için çalışmalara sürat verdi.

Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Konya, Adana, Mersin ve Gaziantep’te kurulan model fabrikalarla üreticiler yeni periyoda hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca kurulan model fabrikalarla, firmaların altyapıları milletlerarası seviyede rekabet edebilecek düzeye dönüştürülüyor.

İŞTE BURSA’DAKİ FABRİKA

Bursa’daki Model Fabrika’da firmaların 4.0 sanayisine geçiş sürecini inceledik. Bursa Model Fabrika’nın Müdürü Birol Aksel eşliğinde gerçekleştirdiğimiz incelemede fabrikanın her yerinde 4.0 sanayi modeline uygun yeni jenerasyon teknoloji dikkat çekti.

Fabrikadaki teorik ve uygulamalı eğitim alanları, dijital teknolojilerle dizayn edilmiş. Teorik eğitimin verildiği salon ve sunum yapılan alan dev ekranlarla donatılmış.

ÜRETİMDE SIFIR YANILGI

Fabrikanın uygulama kısmı ise bir eserin birinci evreden son evreye kadar insan eli değmeden üretimini sağlayan robotlarla dolu. Üretim sınırında bulunan dijital gözlük bizi en epey etkileyenlerden.

Personel bu dijital gözlüğü takıyor ve gözünün önüne gelen komutları uyguluyor. bu biçimdelikle üretim sıfır yanılgı ile tamamlanıyor. Bursa Model fabrika tarafınca bugüne kadar 11 işletmenin dönüşümü sağlandı. Bu firmalardaki verimlilik yüzde 30’lardan yüzde 70’lere çıktı.

Muhabirimiz Yusuf Özdemir, nüretim çizgisindeki dijital gözlüğü deneyimledi.

4 evrede dönüşüm

Dönüşmek isteyen işletmeler model fabrikaya başvuruyor.
Uygun bulunan firmalar 4 evreli eğitim/test sürecinden geçiriliyor. 15 bireyden oluşan mühendis grubu 19 başlıkta belirlediği üretim safhalarını inceleyip yol haritası çıkarıyor. Akabinde da işletmeleri bir üst lige çıkaracak 4 basamaklı dönüşüm süreci başlıyor.

Bu evreleri geçen KOBİ’lere yerinde danışmanlık hizmeti veriliyor. Verimliliği arttırmayı temel alan strateji, üretim safhasında da takip ediliyor. Tüm bu süreçte ilgili firmalara dönüşümünü gerçekleştirebilmesi için KOSGEB tarafınca hibe takviyesi de sağlanıyor.

Katma kıymetsiz üretime son

Birinci evrede firmalara yalın üretim teknikleri öğretiliyor. Yani verimliğin arttırılması masaya yatırılıyor. İşletmenin üretim ve idare süreçleri sadeleştiriliyor. İşletmeye yük olacak kayıp ve kaçaklar ortadan kaldırılıyor. Üretim sürecinin daha düzgün yönetilebilmesi için kayıt sistemi öğretiliyor. Katma bedelsiz üretim yok edilip firma daha yüksek bedelli üretime teşvik ediliyor.

Verimli güç kullanması

İkinci evreyi gücün verimli kullanması oluşturuyor. KOBİ’lerin güç tüketim haritası çıkarılıyor. Aydınlatma, gaz fırınları, havalandırma ve kazanlar üzere gücün tüketildiği 17 farklı parametrede ölçümler yapılıyor. Nerelerde güç israfı olduğu tespit ediliyor. Bunlar raporlanıp aksiyon planı oluşturuluyor. En az maliyetle en yüksek yarar sağlanıyor.

Dijital altyapı kuruluyor

Üçüncü kademede KOBİ’ler dijital dönüşüme hazırlanıyor. Bu basamakta Almanya’nın endüstride 4.0 teknolojiye geçme süreci örnek alınıyor. Üreticilerin fabrikalarında kurabileceği dijital altyapı ele alınıyor. Az emek ve epeyce teknolojiyle daha fazla üretimin yolları aranıyor. Üretimin sıfır kusur ile tamamlanması sağlanıyor.

Yeşil dostu üretim

Dördüncü kademe ise Yeşil Mutabakat kademesi. İleride Avrupa’nın getireceği kaideler dikkate alınarak ihracat yapan KOBİ’lerin sera gazı emisyonları azaltılıp karbon salınımları standart düzeylere çekiliyor. hem de yenilenebilir güç kullanması da teşvik ediliyor. Model Fabrikalar, yeşil mutabakat hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Birinci fabrikanın kurulduğu Konya’da tezgah tıkır tıkır işliyor.

Maksat kitle imalatçı KOBİ’ler

Model fabrikalar,
OSB’lerde işi büyütme amacındaki firmalar başta olmak üzere birfazlaca bölüme örnek oluyor. Bu fabrikaların birincisi Konya’da kuruldu. daha sonra Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri, Adana, Mersin ve Gaziantep’te benzerleri faaliyete geçti. Bu model yardımıyla OSB’ler başta olmak üzere biroldukca kesimden firma örnek uygulamaları takip edip kendi dönüşümünü sağlayabilecek.

Tarımdan imalat sanayiine tesislerin teknoloji odaklı üretime geçmeleri sağlanacak. Yüzde 65’i uygulamalı, yüzde 35’i ise kurumsal olarak verilen eğitimlerin gaye kitlesi ise imalatçı KOBİ’ler.

Fahrettin Gerçek

İHRACATA KATKI SAĞLIYOR

Konya Ticaret Odası İdare Konseyi Üyesi Fahrettin Yanlışsız, “KTO Konya Model Fabrika, imalat sanayiindeki firmaların üretimdeki verimliliğini arttırıp, sanayi 4.0 dönüşümüne de katkı sağlıyor” dedi. Amaç kitlesinin imalatçı KOBİ’ler olduğunu belirten Yanlışsız, “Türkiye’deki sanayi verimliliği yüzde 50 seviyesinde. Maksadımız birinci basamakta bu oranı yüzde 60’lara, ardından de Almanya’nın oranı olan yüzde 85’lere çıkarmak” diye konuştu. Hakikat, “Verilen eğitimler ihracata da katkı sunuyor. Birinci 9 ayda yüzde 128 ile Amerika ülkelerine yapılan ihracatta artış kaydedildi” bilgisini verdi.

Döviz çıktısı engellenecek

Fahrettin Hakikat, merkezde geliştirilecek akıllı teknolojilere sahip tarım ekipmanları yardımıyla hem Türkiye’den döviz çıktısına sebep olan ithal ekipmanların engelleneceğini, tıpkı vakitte ülkeye döviz girdisi sağlanacağını kaydetti. Hakikat, birinci amaç olan tarım makinelerinde gerekli muvaffakiyet sağlandıktan daha sonra, merkezin akıllı teknolojilerin entegre olabileceği öteki kesimlere de hizmet vermeyi hedeflediğini anlattı.