Erdal Keser: “A Ulusal Ekip’te teknik heyet, Almanlar üzere düşenecek”

İzmirliEfe

New member
Ahmet UYKAN – AJANSSPOR

Bir periyot Ulusal Gruplar Yurt Dışı Teknik ve İdari Sorumlusu olarak bakılırsav yapan ve Alman futbolunu yakından takip eden Erdal Keser, A Ulusal Kadro’da yaşanan son gelişmeleri kıymetlendirdi. Stefan Kuntz tercihine şaşırdığını belirten Keser, “A Ulusal Ekip’te Alman ekolünü benimseyen bir küme olacak” dedi.

“LÖW’ÜN GELMESİNİ BEKLİYORDUM, KUNTZ GELDİ”

– Türkiye Futbol Federasyonu’nun Şenol Güneş’in yerine Stefan Kuntz’u A Ulusal Kadro’nun başına getirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu karar sizi şaşırttı mı?

• Bir basamakta şaşırttı. Zira ben daha epey Joachim Löw’ün gelmesini bekliyordum. Lakin Kuntz da makûs bir tercih değil. Yenilikçi hocaları temsil ediyor. Değişim getirebilecek çalışkan biri. Hamit (Altıntop) ile birlikte etrafındaki grubu güzel kurması lazım. Futboldan anlayan ve eğitime bedel veren insanların orada olması sevindirici.
“ABDULLAH AVCI’NIN DENEYİMİ VAR MIYDI?”

– Kuntz’un Türkiye’yi çalıştıracak kadar kâfi deneyimi olmadığı istikametinde tenkitler var.

• Bugüne kadar orada bakılırsav yapan kimi arkadaşların da pek fazla deneyimleri olduğunu söyleyemeyiz. örneğin Abdullah Avcı’nın da deneyimi yoktu. Burada deneyim değil de baş yapısı ve genç jenerasyonla içli dışı olmak değerli. Onları anlamak, motive edebilmek hayli kıymetli. Kuntz’un bunları yapabileceğini düşünüyorum. Ancak Türkiye’de ona vakit verilir mi? Bir-iki maç makûs giderse çabucak onu eleştirir miyiz? Türkiye’nin bu olumsuz yapısını herkes biliyor. Kuntz’un en büyük sorunu lobisi yok. Bunun sebebi de; bu nazaranvin yabancı bir hocaya verilmesi ve Kuntz’un deneyimsiz olması.
“UMARIM HAMİT ALTINTOP TAM YETKİYLE ÇALIŞIR”

– Hamit Altıntop sizinle hoca tercihi konusunda fikir alışverişinde bulundu mu?

• Hayır. Hamit artık o sonucu kendi verecek bir durumda. Futbol Federasyonu idare heyetinde. Eski bir ulusal futbolcunun bu biçimde bir misyonda olması Türk futbolu ismine sevindirici bir gelişme. İnşallah bu fırsatı düzgün kıymetlendirir. Zira bizim 30-40 yıl evvel elde edemediğimiz gücü fazlaca şükür ki Hamit yakaladı. Umarım tam yetkiyle çalışabilir.
“TEKNİK HEYET ALMANLAR ÜZERE DÜŞÜNECEK”

– Kuntz’un yardımcıları içinde Türk olarak bir tek Kenan Koçak var. O da yalnızca Almanya’da çalışan ve Muhteşem Lig’i tanımayan bir antrenör. Bu durum sizce bir handikap mı?

• Bence değil. Almanya’dan birisinin o bakılırsavde olması daha güzel. aslına bakarsan A Ulusal Kadro’da Alman ekolünü benimseyen bir küme olacak. Hamit, Alman futbolunu Türk futbolundan daha yeterli bilen biri. Bu takıma Ümit Ulusal Ekip’te nazaranv yapan Türk hocalar da takviye verecek. Ayrıyeten ben Kenan Koçak’ın Almanya’da başarılı olduğunu düşünüyorum. O takımda bulunması yanlışsız bir karar.
“ARTIK GURBETÇİLERE UMUT BAĞLANMAMALI”

– Son senelerda daha fazlaca Almanya ve Hollanda’da yetişmiş gurbetçi futbolcularla A Ulusal Grup takımı oluşturulduğu için tartışmalar yaşanıyor. Kuntz’un gelişiyle birlikte bu gelenek devam edecek üzere gözüküyor. Siz ne dersiniz?

• İşte en değerli husus bu. Hamit’in en büyük bakılırsavi Türkiye’deki sistemi değiştirmek. Türkiye’deki alt yapıyı nasıl güçlendirebilirim, Türk antrenörlerini nasıl eğitirim hesabını yapmalı. Evvelden olduğu üzere Almanya’dan gelsin, Hollanda’dan gelsin, oradan gelsin denmemeli. Bu muvaffakiyet değil ki. aslına bakarsan Avrupa’da futbolcu yetişiyor. Hamit’in asıl nazaranvi Türk futbolculara kıymet verip onların gelişmesini ve Ulusal Ekiplere kadar yükselmelerini sağlamak. Birebirini da hocalar yapmalı. Hani diyoruz ya hocalar yanlarındaki antrenörleri eğitmiyorlar. İşte burada da sorumluluk Hamit de. Artık Türkiye’deki teknik adamlar yanlarında antrenörler eğitsinler. Onları piyasaya sürsünler. Bu da bir misyon olsun. Evvelden bu yapılmıyordu.
“NURİ ŞAHİN ŞAŞIRTTI FAKAT BAŞARILI OLABİLİR”

– ‘Teknik yöneticiler antrenör yetiştirmiyor’ görüşünüze istinaden yeni bir soru geldi aklıma. Antalyaspor’da forma giyen Nuri Şahin’in 33 yaşında futbolu bırakıp grubun teknik sorumlusu olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

• Doğal ki direkt Üstün Lig’de teknik yöneticilik yapacak olması insanı şaşırtıyor. Lakin buna benzeri bir olay Almanya’da da yaşanmıştı. Matthias Sammer yapmıştı bu biçimde bir şey. Başarılı olan antrenörler çıkabiliyor. Nuri Şahin, maç oynanırken her vakit kadrosu yöneten bir futbolcu tipiydi. Demek ki Nuri, şimdiden yolunu çizmiş. Ben bu sonucunı fazlaca beğendim. İnşallah başarılı olur. Türk futbolu genç bir hoca kazanır.
“HER SENE KÜME DÜŞÜREN BİR HOCA MI GELSEYDİ”

– Pro-Lisansı olmadan ekip çalıştırmasını yanlışsız bulmayanlar var. Emre Belözoğlu da Fenerbahçe’nin başına geçerken emsal tenkitlere maruz kalmıştı.

• Biliyorsunuz prosedürleri…Yanına lisansı olan bir teknik yöneticisi alıyorsun daha sonrasında 1-2 yıl ortasında pro-lisansını yaparsın. O bir sorun değil. Lakin bu vakitte bakılırsave ısınması değerli. Ayrıyeten Antalyaspor’un ne amacı var ki? Maksadı birinci 5 ile 10 içinde yer almak. Nuri de bunu yapabilecek kapasitede. Onun için bırakalım gelişsin. Uzun yıllar Antalyaspor’da kalarak ekibi birinci 3’e sokmaya çalışsın. daha sonrasında da şampiyonlukları düşünsün. Ben bu biçimde hamasetli kararlara hayli seviniyorum. Düşünün 27. kere bir kadro değiştiren bir antrenör gelse daha mı yeterli olacaktı? Yahut her sene grup düşürmesine karşın ilgi nazarann bir hocanın mı gelmesi daha yeterli? Yeni isimlere baht verilmesini her vakit desteklerim.
“MESUT ÖZİL’E NAZARAN GRUP KURULMAZ”

– Nisan ayında sizinle yaptığım röportajda ‘Mesut Özil, eski günlerine güç döner’ demiştiniz. Mesut’un şu anki performansını nasıl buluyorsunuz?

• Bir sefer Türkiye, futbol oynamak için sıkıntı bir ülke. Mesut, oraya alışması gereken bir pozisyondaydı. esasen kendisi birinci zorlukları görüyor artık. Şu an yedek kalsa da sonuçta gruba girecektir. Lakin yalnızca Mesut’un üzerine grubun kurulması üzere bir şey kelam konusu olamaz. Zira onun fizik gücü artık bunun için kâfi değil.
“FUTBOLU BİLMEYENLER KENARA ÇEKİLSİN”

– Benim sorularım bu kadardı. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

• Kuntz ve grubunun rahat çalışabilmesi için dışarıdan müdahalelerin olmaması gerekir. Fakat bunu sıkıntı görüyorum. Zira bir-iki maç berbat sonuç alınsın dışarıdan bir daha ‘hıı mıı’ diye sesler çıkar. Bıraksınlar bunları…Futbolun ortasından gelen beşerler bu işle uğraşsınlar.