İngiltere Başbakanı Johnson, parlamentoya palavra söylemiş olduği argümanını reddetti

KripTon

Member
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, eski danışmanı Dominic Cummings’in Başbakan’ı, düzenlenecek bir partinin kuralları ihlal edeceği konusunda bilgilendirdiği ve bu hususta yemin edebileceği istikametindeki kelamlarına ait açıklama yaptı.

Bir hastane ziyareti sırasında konuşan Johnson, 20 Mayıs 2020’deki partiyle ilgili herkesten özür dilediğini hatırlatarak, “Kimse bana yaptığımızın kurallara ters olduğunu, kelam konusu olayın bir iş aktifliği olmadığını söylemedi. Avam Kamarası’nda da söylemiş olduğim üzere o bahçeye gittiğimde onun bir iş aktifliği olduğunu sandım.” dedi.

Johnson, kelam konusu aktifliğin işle ilgili olmadığının söylenmesi durumunda devam etmesine müsaade vereceğinin hayal bile edilemeyeceğini savunarak, “Yanlış kararlar için insanlardan özür dilerim lakin bu olayla ilgili hatırladığım en uygun şey bu. Olanların tüm sorumluluğunu üstleniyorum lakin kimse bana bunun kurallara muhalif bir olay olduğunu söylemedi.” diye konuştu.

İngiliz Başbakan, Özel Sekreteri Martin Reynolds’un 100 şahsa gönderdiği ve “kendi içkini getirin” yazılı elektronik postayı sonraki gün gördüğünü sav etti.

Johnson, parlamentoyu taammüden yanlış yönlendiğinin ortaya çıkması durumunda istifa edip etmeyeceğinin sorulması üzerine ise partilerle ilgili yürütülen soruşturmanın kararınun beklenmesini istedi.

PARTİ TEZLERİ

İngiltere’deki televizyon ağı ITV tarafınca elde edilen bir elektronik postada, ülkede hane halkı haricinde buluşmaların yasak olduğu 20 Mayıs 2020’de 100’den çok Başbakanlık çalışanının bahçedeki bir partiye davet edildiği görülmüştü.

Elektronik postada, “Lütfen saat 18.00 prestijiyle bize katılın ve kendi içkinizi getirin” yazarken, davete ortalarında Başbakan Johnson ve eşi Carrie Johnson’ın da olduğu 40 kişinin katıldığı tez edilmişti.

Johnson, 12 Ocak’ta parlamentoda yaptığı konuşmada “iş etkinliği” sandığı partiye katıldığını doğrulayarak özür dilemişti. Lakin muhalefet, Johnson’ın bakılırsavde daha fazla kalamayacağını belirterek istifasını istemişti.

Başbakanlık’ta yalnızca 20 Mayıs 2020’de değil değişik vakit içinderda en az 15 parti düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

Başbakanlık Kraliçe 2. Elizabeth’in eşi Prens Philip’in vefatı niçiniyle ilan edilen ulusal yas sırasında düzenlenen partiler niçiniyle Saray’dan özür dilemek zorunda kalmıştı.