Luca Bizzarri ve Liguria davası: “Bu kasvetli bir tablo ama şimdi şaşırmak ikiyüzlülük. Tangentopoli boşuna geçti”

Sezai55

New member
Cenova — «Savcıların suçlamaları hakkında yorum yapmayacağım, ancak çoğunlukla onlar hakkında endişelenmek yerine bizim için, daha doğrusu bizim için endişelendiğim için». Böyle oynuyor ve bu perspektiften bakıldığında hiç de şaşırtıcı değil. Luca Bizzarri bölgesini vuran skandal hakkında konuşmayı seçiyor. Çekimin tersine çevrilmesi, Cenevizli aktörün çok popüler olan “Arkadaşları Yok” podcast'i ile kitap haline gelen bir tiyatro gösterisiyle yaptığı ülke hikayesinin ilk kuralıdır. aynı zamanda Ligurya Tangentopoli'sini anlamak için bir çerçeve olarak da kullanılabilir. 2017'den 2022'ye kadar Cenova'daki Palazzo Ducale'nin başkanlığını yapan ve merkez sağ tarafından aranan Bizzarri, “Kim bilir ne kadar sürecek cezaları bekliyoruz” dedi. Toti — şu sıralar izlediğimiz, yargıladığımız, başkalarının dertleri dertte diye aslında biraz keyif aldığımız hepimizin hatalarını şimdi fark ediyorum.”

Sorunlar başkaları için olacak ama herkes için. Soruşturmada kamunun ve bölge hükümetinin imtiyazları var.

«Bunun sonucunda ne olacağını ya da yargıçların şüphelilere karşı yapılan suçlamaları ne kadar kanıtlayabileceklerini bilmiyorum, ama beni asıl etkileyen şey, bize okuma olanağı veren gereksiz müdahaleler seli. Başkalarının işleriyle ilgilenmenin zevki, artık tamamen rezil olan insanlara karşı bir tür röntgencilik. Bizim barbarlığımız, onların değil.”

Ama kusura bakmayın, yolsuzluk suçlamaları ne olacak? İyilikler mi? Tedarik mi?

“Korkarım siyaset ve iş dünyası arasındaki ilişkiler her zaman böyle olmuştur. Ben seni destekliyorum, sen de beni destekliyorsun. Peki girişimciler gerçekten politikayı kâr elde etme umuduyla mı finanse ediyor? Ama bunu kim beklerdi! Şaşıran ya da daha kötüsü, bugün bu olayların yalnızca bir tarafta gerçekleştiğini düşünen biri biraz ikiyüzlüdür.”

Hepsi aynı, öyle mi düşünüyorsun? Bu senin gibi biri için biraz fazla kayıtsız gelmiyor mu?

«Sanmıyorum ama Giorgio Gaber'e saçma sapan bir insan bile dediler, bu yüzden endişelenip endişelenmediğimi düşünün. Ancak Toti'nin sistemin tek yüz karası olmadığını düşünüyorum. Ve eğer otuz yıl sonra hala buradaysak, gerçek Tangentopoli'nin bize çok az şey öğrettiği açıktır. Aynı problemler, aynı Craxi'nin para atması arzusu.”

Sonra skandallar insanları sokağa döktü, şimdi o bile değil.

“Artık evden, kanepede öfkeliyiz: Daha rahatız, merdivenlerden kaçınıyoruz ve sosyal medya da kaçırılmayacak düşüncemizi daha güçlü hissettiriyor.”

Skandala tanık olanların resminin, soruşturmanın baş aktörlerininkinden daha kasvetli olması mümkün mü?

“Soruşturma sonucunda ortaya çıkan tablo iç karartıcı; ele geçirilen kişilerin telefonda bazı şeyler hakkında konuştukları doğallığı ve karın bölgesindeki kılları düşünün. Ducale'nin başkanı olarak göreve geldiğimin ertesi günü Liguria'daki siyasi tablonun kasvetli olduğunu anladım. Şehir siyasetiyle ilk temasım ve kendimi kravatında buldozer olan biriyle masada buluyorum. Bir buldozer. Kravatın üzerinde.”

Onu Ducale'de isteyen Toti'ydi, Lig onu hiçbir zaman gerçekten sindiremedi.

«Toti'den bir daha haber alamadığımız için pek iyi ayrılmadık. Ancak sorun herkes için geçerli ve şu ki, kamu işlerini kim yönetiyorsa artık bunu istediği gibi yapabileceğini düşünüyor. Devlet anlayışı eksik ve bunu anlamak için sosyal medyayı açmanız yeterli; komedyen politikacılar, şovmen politikacılar, Salvini'nin Brezilyalı ile tartışması, Vannacci'nin 1980'lerdeki büyükbabam gibi konuşması, Demokrat Parti'nin talep etmesi karşısında. Rovazzi'nin kafası.”

Bu skandal seçimlere katılımı ne kadar etkileyecek?

«Ben pek inanmıyorum, bu siyasette katılım artık tezahürat anlamına geliyor, ultralar oy veriyor. Sağda Cenova'da, solda ise Bari'de oy kullanılacak. Ve bana sorarsanız bu, Berlusconi'nin yıllarının bile bize ders vermediği anlamına geliyor. Bırakın davaları, komedyenlerin alaylarından dolayı bile oy kaybetmedi.”

Berlusconi Berlusconi olarak mı kalacak, Meloni mi?

«Bir miktar oy kaybedebilirsiniz ama yine de önümüzdeki 300 yıl boyunca ülkeyi yöneteceksiniz. Etrafta tutmayı seçtiği bakanlara rağmen.”