Mesleki Astım Nedir ?

Umut

Global Mod
Global Mod
Mesleki Astım Nedir?

Mesleki astım, bir kişinin çalışma ortamındaki belirli maddelere ya da çevresel faktörlere karşı gösterdiği alerjik veya irritan reaksiyonların neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Bu durum, özellikle solunum yollarında daralma, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Astım, genellikle genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ortaya çıkar, ancak mesleki astımda çevresel faktörler, yani çalışma koşulları, başlıca tetikleyici faktörlerdir.

Mesleki astım, aslında genel astımın bir alt türü olarak kabul edilir. Ancak bu hastalık, yalnızca bir kişinin çalışma ortamında maruz kaldığı maddeler nedeniyle gelişir. Mesleki astım, genellikle kimyasal maddelere, tozlara, gazlara, dumanlara ve diğer hava yolu tahriş edici maddelere maruz kalan kişilerde daha yaygındır. Özellikle, tarım, tekstil, inşaat, temizlik, sağlık sektörü ve kimya endüstrisi gibi sektörlerde çalışanlar, mesleki astım riski altında olabilir.

Mesleki Astımın Belirtileri Nelerdir?

Mesleki astımın belirtileri, genellikle çalışma ortamında maruz kalınan maddelere bağlı olarak gelişir. Belirtiler, kişinin astımının şiddetine ve maruz kaldığı maddenin türüne göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, mesleki astımda en yaygın görülen belirtiler şunlardır:

1. **Nefes Darlığı**: Astım atağı sırasında solunum yollarının daralması nedeniyle nefes almakta güçlük yaşanabilir. Bu durum, özellikle çalışan kişinin çalışma ortamına girdiğinde belirginleşir.

2. **Hırıltılı Solunum**: Solunum yollarındaki daralma, havanın geçişini engelleyerek hırıltılı bir sesin oluşmasına neden olabilir.

3. **Öksürük**: Mesleki astımı olan kişiler, özellikle sabahları veya işyerinde olduklarında şiddetli öksürük yaşayabilirler.

4. **Göğüs Sıkışması**: Astımın etkisiyle göğüs bölgesinde baskı hissi meydana gelebilir.

5. **Alerjik Reaksiyonlar**: Burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar da mesleki astımın belirtileri arasında yer alabilir.

Mesleki Astımın Nedenleri Nelerdir?

Mesleki astım, genellikle işyerindeki çeşitli maddelerin tetiklediği bir hastalık olduğundan, bu hastalığın gelişimine yol açan başlıca nedenler şunlardır:

1. **Tozlar**: Özellikle tarım, tekstil, inşaat gibi sektörlerde çalışan kişiler, tozlara maruz kalma riski taşırlar. Tarımda çalışanlar, tahıl, pamuk, buğday gibi maddelerin tozlarına maruz kalabilirler. Tekstil sektöründe ise pamuk ve diğer kumaşlar, toz partiküllerine yol açabilir.

2. **Kimyasal Maddeler**: Kimya sektöründe çalışanlar, çeşitli kimyasal maddelere, asitlere ve solventlere maruz kalabilir. Bu maddeler, solunum yollarını tahriş ederek astım belirtilerine neden olabilir.

3. **Hayvan Yatakları ve Antijenler**: Veterinerlik sektörü, çiftliklerde çalışanlar ya da hayvan bakımıyla ilgilenen kişiler, hayvanların tüyleri, döküntüleri ve dışkıları gibi alerjenlerle karşılaşabilirler. Bu da mesleki astımın gelişmesine yol açabilir.

4. **Aerosoller**: Çeşitli işyerlerinde aerosoller (spreyler), ilaçlar veya temizlik maddeleri de mesleki astıma neden olabilir. Bu maddelerin uzun süreli solunması, solunum yollarında iltihaba ve daralmaya yol açabilir.

5. **Dumanlar ve Gazlar**: Metal işçiliği, kaynakçılık gibi sektörlerde çalışanlar, duman ve gazlara maruz kalabilirler. Bu maddeler, astım hastalığını tetikleyebilir.

Mesleki Astımın Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Mesleki astımın tanısı, genellikle bir işyeri sağlık değerlendirmesi ve solunum fonksiyon testleri ile konur. Tanı süreci, hastanın işyeri geçmişi, maruz kaldığı maddeler ve mevcut belirtilerinin detaylı bir şekilde incelenmesini içerir.

1. **Solunum Fonksiyon Testleri**: Spirometri testi, astımın varlığını ve şiddetini ölçen bir testtir. Bu test, akciğerlerin ne kadar hava alıp verdiğini ölçerek solunum yollarındaki daralmayı belirler.

2. **Alerji Testleri**: Alerjenlere karşı duyarlılığı belirlemek için yapılan kan testleri veya deri prick testleri, mesleki astımın sebebini belirlemede yardımcı olabilir.

3. **İşyeri İncelemesi**: Çalışma ortamındaki potansiyel alerjenlerin belirlenmesi için işyeri koşulları dikkatle incelenir. Bu, mesleki astımın nedenlerini belirlemek için önemlidir.

Tedavi açısından, mesleki astım tedavisinde aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır:

- **İnhaler İlaçlar**: Astım belirtilerini hafifletmek için kullanılan bronkodilatörler ve kortikosteroidler, hastanın semptomlarını kontrol altında tutmak için yaygın olarak reçete edilir.

- **Alerjenlerden Kaçınma**: Mesleki astımın tedavisinin en önemli adımlarından biri, tetikleyici maddelerden kaçınmaktır. Çalışma ortamındaki alerjenler belirlenip ortadan kaldırılabilir veya kişisel koruyucu ekipman (maske, havalandırma sistemleri gibi) kullanılabilir.

- **İş Değişikliği**: Eğer mesleki astım belirtileri tedaviye rağmen devam ediyorsa, iş değişikliği bir seçenek olabilir. Astım, genellikle tetikleyici faktörlerden uzaklaşıldığında iyileşebilir.

Mesleki Astımın Önlenmesi Mümkün mü?

Mesleki astım, doğru önlemler alındığında önlenebilir veya şiddeti azaltılabilir. İşyerinde alınacak bazı önlemler, çalışanların sağlıklarını koruyabilir:

1. **İyi Havalandırma**: Çalışma alanlarında iyi bir havalandırma sistemi oluşturmak, zararlı gazların, tozların ve kimyasal maddelerin birikmesini engeller.

2. **Kişisel Koruyucu Ekipman**: Maskeler, koruyucu gözlükler ve eldivenler, çalışanları zararlı maddelerden koruyabilir. Ayrıca, işyerlerinde düzenli sağlık taramaları yapılmalıdır.

3. **Eğitim ve Farkındalık**: İşverenler, çalışanları mesleki astım riskleri hakkında eğitmeli ve güvenli çalışma koşulları yaratmalıdır. Çalışanlar, potansiyel tehlikeler hakkında bilinçlendirilmelidir.

Mesleki Astım ve İş Güvenliği Yasaları

Çalışanların sağlığını korumak amacıyla birçok ülkede iş güvenliği yasaları mevcuttur. Bu yasalar, işyerlerinde sağlık taramaları, risk analizleri ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını zorunlu kılar. Ayrıca, işverenler, çalışanları mesleki astım gibi hastalıklara karşı koruyacak önlemleri almakla yükümlüdür. Çalışanlar, işyerindeki zararlı maddelere karşı korunmak için uygun çalışma koşullarına sahip olmalıdır.

Sonuç

Mesleki astım, işyerindeki çevresel faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Çalışanların maruz kaldığı tozlar, kimyasallar ve diğer zararlı maddeler, astım gelişimine yol açabilir. Ancak, doğru önlemler alındığında ve uygun tedavi yöntemleriyle mesleki astımın yönetimi mümkündür. İşyeri koşullarının iyileştirilmesi, kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve sağlık taramaları gibi uygulamalar, bu hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.