Serveti sermaye yaptık: Daha fazlaca yatırım, üretim ve istihdam

Eftal

Global Mod
Global Mod
İş dünyasının en aktif sivil toplum kuruluşu Müstakil Endüstrici ve İşadamları Derneği’nde (MÜSİAD) mevcut Lider Abdurrahman Kaan’ın bakılırsav müddeti yarın doluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle yarın İstanbul’da gerçekleştirilecek 26. Olağan Genel Kurul’da koltuğunu halefine devredecek Genel Lider Kaan, 4 yıllık başkanlık mühletinin son röportajını Yeni Şafak’a verdi.

FAİZE BULAŞMADAN ÜRETİM

Haziran 2017’de devraldığı genel başkanlık bakılırsavi boyunca Türkiye ve dünyada yaşanan zorluklara karşın yaptıklarını anlatan Kaan, geliştirdikleri tasarrufa dayalı finans sistemlerini anlatmakla başladı. Üyelerinin bankaya ve faize bulaşmadan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat yapabilmelerinin önünü açmak için çalıştıklarını belirten Abdurrahman Kaan, bu gayeyle Kooperatif Finans Sistemi, gayrimenkul inançlı alım satımına aracılık eden Gaboras’ı kurduklarını ve tasarrufa dayalı finans sistemini büyüttüklerini anlattı.

YANLIŞ BİR ANLAYIŞI YIKTIK

Serveti sermaye yapma alışkanlığını anlattıklarını vurgulayan Kaan, “Türkiye’de genelde sermayeyi servet yaparlar. Fiyat elindeki sermayeyi öteki bir yere yatırır ve o birikim orada senelerca durur. Bu yanlış bir anlayıştır. Biz tam zıddını anlattık. ‘Tasarruflarınızı, birikimlerinizi sermaye yapın’ dedik. Bu kapsamda epey ortaklı şirketler kurdurduk. IMC bin ortağa hakikat gidiyor. Şimdiye kadar 53 tane kurum kurdurdum şubelerimiz ve üyelerimiz aracılığıyla. Bunların hepse de proje bazlıdır. Oluşturduğumuz bu teşebbüs sermayesi fonları yardımıyla ortak yatırım ve ortak üretim yardımıyla hem daha fazla istihdam hem daha fazla ihracat yaptık” dedi.

MESELELERİ DİNLEYİP ANKARA’YA AKTARDIK

Başkanlığı periyodunda 2 bin 200’e yakın faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Kaan, şöyleki devam etti: “Benim bu vakitte 400’e yakın seyahatim oldu. Yalnızca salgın devrinde 200 civarında işletmeyi ziyaret ettim. Kriz merkezi kurduk. 120 gün boyunca 7/24 aslına bakılırsa çalıştık. Üyelerimizin dertlerini aşmak için uğraş harcadık. Süratli bir devir geçirdik. Türkiye’yi dolaşmayı, işletmeleri ziyaret ederek sıkıntılarını dinledik ve Ankara’da tahlil aradık.

ÜLKEYE HİZMET HERŞEYE BEDEL

Kaan, “MÜSİAD’ın epeyce farklı bir tarafı var. Bir sivil toplum örgütü olmanın ötesinde bir kir kamu kurumu üzere çalışıyor. Dua almak, ülkemize hizmet etmek bu işin en hoş yanı oldu. Ülkeme MÜSİAD üzere bir sivil toplum kuruluşunun lideri olarak hizmet etme fırsatım olduğu için şükrediyorum. Zelzeleler, seller, yangınlar üzere Türkiye’de meydana gelen bütün doğal afetlerde vatandaşlarımızın yanında olduk, devletimizin yanında olduk” dedi.

“İMKANSIZ” DENİLENİ YAPTIK

Sivil toplum kuruluşlarında hizmet ekmenin sıkıntılı olmayı gerektirdiğini anlatan Kaan, “İşimizi ‘mış’ üzere yapmayı sevmem. Müslüman nazaranvini düzgün yapar. Güzelliği teşvik eder, berbatlıktan sakındırır. ‘İnsan için fakat çalıştığının karşılığı vardır’ der ayeti kerimede. Olmaz denilen şeyleri yaptık. Daima bu azimle çalıştık. MÜSİAD’ın dünü ve bugünü içinde hayli fark var. Alandaki ve Ankara’daki algımızda olumlu istikamette büyük değişiklikler oldu” değerlendirmesinde bulundu.

YATIRIM TEK BAŞINA KÂFİ DEĞİL

Kaan, “4 yıl yetti mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Yetmedi. Zira deklare ettiğımız projeler var. Bunları tamamlamamız lazım. Yetiştiremediklerimiz de var. Tarım kentleri projeleri bunlardan biridir. Kentlerin kendi mahallî bedelleriyle kalkınma modeli çalışmamız da oldu.”

Müşahedelerini ve deneyimlerini Ankara’ya gereğince anlatma konusunda kaygılı görünen Kaan, “Ankara’da gereğince sıkıntımızı anlattığımızı düşünmüyorum. Lakin düzgün anlattığımız ve hoş sonuçlar aldığımız hususlar da var. Yatırım tek başına kâfi değil. Yatırım-üretim-ihracatın senkronizasyonunu öne çıkardık. 4 yıl boyunca alanda o kadar çetin çabalar verdik ki, bu sayede Cenab-ı Hak rahmeti de nasip etti” diyor.

YERLİ VE ULUSAL OLMAK TELAFFUZLA OLMAZ

MÜSİAD Başkanlığının hoş taraflarını sorduğumuzda ise Kaan, şunları anlattı: Hoş tarafı şu oldu. Anadolu’ya gitmek insanların kederini dinlemek ve bu sorumlulukla hareket etmektir. Bunlarla motive oldum. Badirelerini anlatırken halini görüyorsun. Ezasını giderdiğin vakit ise “Allah razı olsun” değinde bütün yorgunluğunuz geçiyor. Projeleri anlatıp iştirakler kurduğunuzda keyifli oluyorsunuz. O duayı almak değerli. Yerli ve ulusal üretim telaffuzla olmaz. Üyelerinin yanında olmakla olur. Sıkıntısıyla dertlenmektir.

NAZAR OLMASIN DİYE…

MÜSİAD’ı “Türkiye’nin en büyük sermaye grubu” olarak nitelendiren Genel Lider Abdurrahman Kaan, sahip oldukları potansiyeli sayılarla anlattı: “MÜSİAD’ın 11 bin üyesi sahip olduğu 61 bin işletmeyle, toplam 1,8 milyon bireye istihdam sağlıyor. Son 4 yılda MÜSİAD’ın üye sayısını yüzde 30 arttırdık. Üye işletmelerimizin cirosu yüzde 100 civarında artış kaydetti. Nazar olmasın fazlasını da söylemiyorum. Üye işletmelerimizin istihdamı 1,6 milyon bireyden 1,8 milyon bireye çıktı. Üyelerimizin ihracat potansiyeli arttı ve 85 ülkeye ihracat yapıyorlar.”

Genel Lider adayı Mahmut Asmalı

Yarın yapılacak 26’ıncı Genel Konsey ile MÜSİAD, yeni liderini da seçecek. MÜSİAD idare etraflarından edindiğmiz bilgiye bakılırsa; başkanlık koltuğuna 2009-2012 yılları içinde MÜSİAD İnşaat Dal Heyeti Başkanlığı yapan Mahmut Asmalı oturacak. Asmalı’nın genel heyette seçimlere tek aday olarak girmesi bekleniyor. Haziran 2017’den beri MÜSİAD Genel Başkanlığı nazaranvini yürüten Abdurrahman Kaan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen Olağan Genel Heyet toplantısında başkanlık koltuğunu Mahmut Asmalı’ya devredecek. Sahibi olduğu Akyapı İnşaat ile inşaat dalında faaliyet yürüten Asmalı, MÜSİAD Kesim Konseyleri ve İş Geliştirme Kurulu Başkanlığı ve İdare Konseyi Üyesi olarak da bakılırsav yapan bir isim.