Stokçuya 2 milyon lira ceza geliyor: AK Parti kanun teklifini Meclis’e sundu

Eftal

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın stok yaparak fahiş fiyat artışına niye olanlara yönelik lisana getirdiği kelamların akabinde beklenen adım atıldı. AK Parti, stokçulukla gayret kapsamında uygulanan cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifle, piyasada darlık yaratıcı, piyasa istikrarını ve özgür rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere verilen 50 bin ila 500 bin TL para cezasının alt ve üst hudutlarının değiştirilmesi öngörülüyor. Buna nazaran, stokçuluk yapanlara verilen para cezasının alt sonu 100 bin, üst hududu ise 2 milyon TL’ye çıkarılacak.

KANUNLA CAYDIRICILIK AMAÇLANIYOR

Hususun öne sürülen sebebinde ise yapılan değişiklikle stokçuluk yapanlar hakkında uygulanacak müeyyidenin ağırlaştırılarak cezanın aktifliğinin ve caydırıcılığının artırılmasının amaçlandığı açıklandı. Kelam konusu düzenleme 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak.

ELLERİNDEKİLERE EL KOYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bütçe müzakerelerinden daha sonra çabucak yasal düzenleme yapacağız ve stokçuların üzerine önemli manada gideceğiz. Hem ellerindekine el koyacağız birebir vakitte cezai müeyyideleri yüksek tutacağız” diyerek stokçuları sert bir lisanla uyarmıştı.

YERLİ ÜRETİM DAYANAĞI

Yenilenebilir güç alanında kapasite artışı sırasında yerli eseri yeğleyen firmaların, yerli katkı fiyatından yararlanması sağlanacak. Buna göre, kapasite artımına gidecek yenilenebilir güç üreten şirketlerin, yerli üreticiden alacağı makina, teçhizat, türbin, kanat vs. desteklenecek. bu biçimdece, yerli üretim teşvik edilecek, ithalata bağlılık azaltılacak.

Limanlardaki müddet 49 yıla çıkıyor

qDaha evvelki torba tekliften çıkartılan Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ilişkin kimi limanların işletilmesine ve satışına ait karar bir daha getiriliyor. Teklife eklenen süreksiz unsura bakılırsa, hala 20-30 yıllığına işletme hakkı olan limanlardaki müddetin 49 yıllığına çıkartılması planlanıyor. Müddet uzatılmasına karar verilmesi halinde taraflar içinde ek mukavele düzenlemesi yapılacak.