Türkiye yeni rezerv için dünya deviyle anlaştı

Eftal

Global Mod
Global Mod
Şirketten yapılan yazılı açıklamaya nazaran, Türkiye Petrolleri (TP), Birleşik Krallık merkezli küresel danışmanlık ve mühendislik şirketi Wood’u, Türkiye’nin Karadeniz kıyısından 150 kilometre açıkta yer alan Sakarya Gaz Alanı Geliştirme Projesi’nin entegre proje idare ortağı olarak atadı.Proje nin birinci etabında entegre proje idaresi ve mühendislik doğrulama testleri gerçekleştirilecek. Kontrat kapsamında deniz altı üretim sistemi, gaz iletim boru çizgisi ve Filyos’taki kara sürece tesisinin mühendislik, tedarik ve heyetim süreçlerinin idaresi de yer alıyor.

Onlarca yıllık tecrübeye sahip

Açıklamada görüşlerine yer verilen Wood Güç, İnovasyon ve Optimizasyon Lideri Andy Hemingway, Sakarya Gaz Alanı’nın Türkiye’nin güç sanayisinin ve iktisadının gelişmesine ve büyümesine kıymetli katkı sağlayacağını belirterek, “Onlarca yıllık tecrübeye sahip Wood olarak, bu yeni kıymetli projede TP ile uzun müddettir devam eden çalışma münasebetimizi sürdürmekten memnunluk duyuyoruz.” sözünü kullandı.

Türkiye’nin en büyük gaz rezervi olan Sakarya Gaz Alanı, 405 milyar metreküp doğal gaz kapasitesine sahip. Boru sınırının 2023’te tamamlanmasının akabinde günde yaklaşık 10 milyon metreküp doğal gazın taşınması hedefleniyor.

Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan petrol boru sınırlarıyla doğal gaz ithal ederken, Nijerya, Cezayir ve ABD dahil olmak üzere biroldukca ülkeden de sıvılaştırılmış doğal gaz alıyor. Sahanın üretime geçmesiyle bir arada Türkiye’nin doğal gazda dışa bağımlılığının azalması bekleniyor.