Ahmet Ağaoğlu: “Türk futbolu 4’ten büyüktür. Bunu anlayalım artık!”

İzmirliEfe

New member
AJANSSPOR – HABER

Trabzonspor Lideri Ahmet Ağaoğlu, Kulüpler Birliği Lideri sıfatıyla da Türk futboluna ait değerli noktalara değindi.

Ağaoğlu, Fanatik’de Safa Can Konuksever’e verdiği özel röportajda şu sözleri kullandı:

“FIFA’nın talimatlarıyla uyuşmayan bir uygulama kelam konusuydu”

TFF’nin son genel heyetinde ihtilal üzere kararlar alındı. Artık konseylerin seçimle gelecek olması, sorunları büyük oranda çözer mi? Tam olarak ne vakit bu konseylerin yapısı değişecek?

Büsbütün sıkıntıları ortadan kaldırmasa da en azından adil manzara vermek zorundasınız. Sorun olağan olarak olur lakin bağımsızlık prensibi değerliydi. FIFA’nın talimatlarıyla uyuşmayan bir uygulama kelam konusuydu ve insanlara önemli biçimde rahatsızlık veriyordu. LaLiga ve Premier Lig’de hakemler kusur yapmıyor mu? Evet yapıyor ancak orada yanılgı konuşuluyor. Hakemin yanlışının üzerinden MHK, MHK üzerinden TFF, TFF’nin kusuru üzerinde TFF Lideri konuşulmuyor. Orada hangi hakemin hangi maçı yöneteceği 2-3 hafta evvelinde belirli. Hakemlerin puanlamaları, dönemlik performansları bedellendiriliyor. Atama da tartışılmıyor. Üstün Lig’de siz bir hakemi 2 hafta art geriye atarsanız, sistem de şahıslar de tartışılır. İşin özeti şu; hakemler ve konseylerin üyeleri kendilerini bağımsız hissettikleri andan itibaren işinin gereğini yapıp, kendi performansını en üst noktaya taşıma uğraşının içine ister istemez gireceklerdir. ötürüsıyla bu adım fazlaca kıymetliydi. TFF Yönetimi’nin de uzlaşıcı tutumunu göz gerisi etmemek lazım. Futbolun heyetlerinin bağımsız bir biçimde, futbolun paydaşları tarafınca seçilmeleri en çok 3-5 ayı bulacaktır.

“Anadolu kulübü bile 300-400-500 milyonluk borcun arasında”

Kulüplerin şu andaki en büyük sorunu naklen yayın konusu mu?

Şu an o denli. Mukavelenin tarafı federasyon. Ben de ‘tarlada çalışan biziz, ürettiğimiz eseri pazarlayan sizsiniz ve hakikaten düşünce yoksa ayın sonuna kadar yüzde 25’lik paranın kulüplerin kasasına girmesi lazım’ dedim. Bugün Anadolu kulüplerine, alt lig kulüplerimize baktığınız vakit bizim hayatış olduğumuz finansal meşakkatleri epey farklı boyutta fakat daha önemli biçimde yaşıyorlar. Çok güç durumdalar. Daima 4 büyük kulüp deniyor. Türk Futbolu 4’ten büyük. Bunu bir anlayalım artık! Üstün Lig’de örneğin Anadolu kulübü bile 300-400-500 milyonluk borcun ortasında. Ve gelirlerinin yüzde 60 ila 90 içindeki kısmı naklen yayından geliyor. Siz her sene, kur artışını, enflasyonu, pandemiyi münasebet göstererek indirim istediğiniz takdirde yapmış olduğunuz mukavele ne oluyor? Bu eser bu parayı etmiyor diyorlar. Güzel de siz 2 milyon üstü abone ile aldınız bugün 1.5 milyon civarı aboneniz var ve önemli düşüşünüz var. Tahminen bizim de kusurumuz var; marka kıymetini üst taşıyamadık. Fakat sen de şunu kabul et; hayli önemli bir pazarlama yanlışı yaptın! Bunun bedelini büsbütün kulüplere ödetmek etik değil. Yayıncı kuruluşun daima olarak farklı münasebetleri öne sürüp indirim istemesi, ödemeleri geciktirmesi kabul edilir bir şey değil. Kulüplerin ortak görüşü artık TFF’nin taviz vermemesidir. En dertli nokta da şu, kulüpler bu dönem kasasına ne kadar girecek bilmiyor!

“Bazı yetkilerin TFF’den Muhteşem Lig A.Ş.’ye devredilmesi gerekiyor”

Kulüpler Birliği Başkanlığı aslında sizin pek istediğiniz bir vazife değildi?

Ne oldu da lider olmak durumunda kaldınız? Hiç değildi. Son görüşmede da söylemiş oldum. Bir kuralla kabul ettim, ‘Profesyonel bir yapıya geçiş ve devamında Harika Lig A.Ş.’nin kurulması için yapılacak olan çalışmaları sonuca erdirene kadar olurum’ dedim. Çok net. Premier Lig ve La Liga gibisi bir yapı bu. Evvel iskeletinin oluşturulması lazım yapısal ve tüzük olarak. Burada bir kanun değişikliğine gereksinim var. Kimi yetkilerin TFF’den Muhteşem Lig A.Ş.’ye devredilmesi gerekiyor. Yalnızca naklen yayın konusu değil. TFF’nin sırtına yüklenen yüklerin de değerli bir kısmının sorumluluğunu Harika Lig A.Ş. almalı. Antrenör eğitimlerinden tutun, altyapının planlanmasına kadar. Mümkün olan en kısa vakitte Harika Lig A.Ş.’yi kurmak istiyoruz. Yakın süreçte olağanüstü genel heyet yapıp Kulüpler Birliği’nde birinci adımı atacağız. Bu dönem tamamlanmadan katiyetle kurulması lazım. Hatta devre ortasına kadar çözmeliyiz.

“Ödenmeyecek sayı değil”

Bankalar Birliği muahedesinin bilgileri nedir?

Transfer gelirinin yanı sıra eser satışı, maç geliri ve bilet gelirinin ne kadarı oraya gidiyor? Paranın tamamı bankaya gidiyor yahut birliğin ortak hesabına gidiyor. Birinci 2 sene ana para ödemesiz. Borcumuz 9 yıla bölünüyor. Birinci sene faiz ödemesi yok, ikinci sene yüzde 25 faiz ödemesi. 1 milyar Lira’nın altında bir borcun yapılandırmasından bahsediyoruz. Yıllık 100 milyon Lira civarında bir ödeme. Başka kulüplere bakıldığında ana para bazında 300-400 milyon üzere. Fakat onların geliri de bizim 3-4 katımız. Hesaplarını yapmak benim işim de, haddim de değil. Bizim açımızdan, 100 milyon Lira üzere bir ana para, Trabzonspor’un bu ekonomik programı sürdürüldüğü takdirde ödenmeyecek sayı değil. Biz esasen geldiğimizdeki borcu Euro bazında 185 milyon Euro’dan 105’e kadar düşürdük. Neredeyse yüzde 50. TL bazında da yüzde 120’ye varan kur farkına karşın, borcu olduğu yerde tuttuk. Zira geldiğimizde faiz ve kur farkı masrafı Trabzonspor’un yaklaşık 320 milyon TL’ydi yıllık.

“nazaranv süremizin sonuna hakikat geliyoruz”

Ekonomik, idari, sportif planlamada epeyce yanlışsız ilerlediniz. bu biçimde bir ortamda Ağaoğlu ve idaresinin en azından bir periyot daha kalıp, yarım kalan işi tamamlaması, planlamayı düzgünce oturtması gerekmiyor mu? Adaylık sonucunı ne vakit vereceksiniz?

yine söylüyorum; o genel konseyin takdiridir. ‘Ben tekrar devam edeyim’ demek nedir. Seçerlerse devam edersin. Bu sonucu genel şura verir. Şu an yapılması gereken işler nedir bizim için? 1- Transferin tamamını gerçekleştirmek. 2- 5 Ağustos’ta Molde ile oynayacağımız fazlaca kıymetli bir Konferans Ligi maçı var. Zira hem sportif açıdan değerli birebir vakitte kümelere kaldığınızda 4 milyon Euro üzere bir para ve her küme galibiyetinde 500 bin Euro prim kelam konusu. Ve Molde nitekim bela bir kadro ve asla hafifçee almamak lazım Norveç takımlarını. 3- Lige başlayacağız ve başlangıç son derece kıymetli. 4- daha sonrasında da finansal olarak bir grup ekonomik faaliyetleri kulüp olarak harekete geçirmemiz gereken bir surece giriyoruz. Devamında da bakılırsav süremizin sonuna hakikat geliyoruz ve sorduğunuz sorunun düşünüleceği yani aksiyon alınacak süreç orası.

“Enerjimi asla oraya vermiyorum”

Pekala seçim için şimdiden muhalefetin çalışmalar yaptığı konuşuluyor. bir epey sorun çözülmüşken, Bankalar Birliği muahedesi yapılmışken epey adaylı bir seçim mi bekliyor Trabzonspor’u?

Onu bilemeyeceğim. Sonuç prestijiyle Trabzonspor’un geleceğiyle ilgili en sağlıklı sonucu verecek olan genel konseydir, Trabzonspor delegeleridir. Çok adaylı seçim son derece doğal. Delegenin hür iradesi. söylemiş olduğim üzere, bu benim hiç düşündüğüm bir mevzu değil. Gücümü asla oraya vermiyorum.

‘Nwakaeme ile masaya oturacağız’

Nwakaeme basın toplantısında “Çok memnunum, idare ne vakit isterse oturur konuşuruz” dedi ve sinyali verdi. İç transferde ne vakit aksiyon alacaksınız?

Öncelik sırasına nazaran gidiyoruz. İyisiyle dış transferi kapattıktan daha sonra içe yöneleceğiz. Nwakaeme Trabzonspor’la özdeşleşmiş bir oyuncumuz. Orada bir sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Birbirimizi fazlaca uygun tanıyoruz. Burada nitekim memnun. Yalnızca Trabzonspor’un değil, Türk futbol ailesinin büyük sempatiyle baktığı ve senelerca hatırlayacağı bir futbolcu Nwakaeme. Şu dış transfer bitsin, kontratı sona erecek oyuncularla oturacağız.

Bunların ortasında Abdülkadir Ömür var mı? bir epey yerli isim son TFF listesinde uzatılmış gözüküyor. Keza Edgar konusunda da atılım olacak mı?

Ömür’le, Parmak’la, Serkan’la, Çakır’la, Hüseyin’le geçen dönemden itibaren esasen uzattık. Edgar da 2 sene daha Trabzonspor’la mukavelesi olan bir futbolcu. Performansından da fazlaca mutluyuz.

‘Futbolcular o formaları alıyor’

Yeni transferlere forma satışı konusu nedir? Bu sayılar gerçek mi yahut oyunculara bir indirim yapılıyor mu?

Toplu ölçüde aldıkları için yüzde 20 bayi indirimi yapıyoruz. Oyuncular kendileri dağıtıyor. Artık onların bileceği iş. Biz o parayı kesiyoruz yani onu söyleyebilirim. Bizim bu sene Marek Hamsik ile yaptığımız hesap kitap 300 bin forma bu dönem. Oyunculara satmış olduğumuzla 60 bin civarı. Daha 5’te 1’ine ulaştık. Bu manada taraftarlardan ilgi ve dayanak bekliyoruz.

Forma sponsorluğu, formayı üreten firma ve stat isim hakkı sponsorluğuyla ilgili durum nedir? Görüşmelere başladınız mı?

Hepsi 1 sene daha devam ediyor. Seçimden daha sonra bakılır zira dünya iktisadı epey sorunlu bir müddetçten geçiyor ve daralma var. her insanın iktisadını etkiledi. Beşerler önlerini görmek istiyor ve bu tip ortamlarda da birinci vakit içinderda reklam ile sponsorluk gelirlerinde kısıtlamaya gidiy

“Loca satışı devam ediyor”

Bilet konusunu bu dönem ne yapacaksınız? Maçlık mı, kombine mi? Ve forma satışı ile loca satışı ne durumda?

Maçlık düşünüyoruz. Daha fazla gelirden çok ben şahsen kombineyi tercih ederim. Lakin pandeminin ilerleyen aylardaki seyrini hiç birimiz bilmiyoruz. Önden satarız, daha sonrasında düşünce yaşamak istemeyiz. ötürüsıyla maçlık bilet daha mantıklı gözüküyor. Loca satışı devam ediyor. Doğu, Kuzey ve Güney localarının satışı için ağır gayret içerisindeyiz. Forma satışından mutlu değilim. Benim oyunculara satmış olduğum forma sayısı, şu an TS Clublar’da satmış olduğumdan fazla. 25-30 bin kadar forma sattım oyunculara ben. orlar.