Birincil sapma ve ikincil sapma nedir ?

Atletik Yetenek

Global Mod
Global Mod
Birincil Sapma ve İkincil Sapma: Sosyal Normlardan Çıkmanın Yolu

Herkese merhaba forumdaşlar! Bugün, sosyal hayatta bazen ufak tefek kaymalar yaşadığımız, bazen de işin içine ciddi anlamda sapmalar girdiğinde aklımızın karıştığı bir konuyu ele alacağız: Birincil Sapma ve İkincil Sapma! Hani şu, "niye ya?!" dediğimiz anlar… İşte bu başlık altında, hem bir elin parmakları kadar az, hem de bazen takılmadan geçemediğimiz konulara dikkat çekmeye çalışacağız.

Ama merak etmeyin, çok fazla akademik jargon yok, sadece hayatın içinden örnekler ve bolca espri var! Hem erkeklerin çözüm odaklı, hem kadınların ise ilişki odaklı yaklaşımlarını harmanlayarak, sapma kavramlarını hep birlikte derinlemesine keşfedeceğiz. Hazırsanız, gelin başlayalım!

Birincil Sapma Nedir?

Şimdi, birazcık ciddi olmamız gerekirse, birincil sapma, sosyal normlardan ya da kurallardan ilk defa yapılan küçük çıkışlardır. Mesela, bir grup arkadaşınızla sinemaya gidiyorsunuz ve herkes "yahu, sinema salonunda cep telefonunu açmak ayıp, mecbur kalmadıkça kullanma" diye sosyal bir anlaşma yapmışken, birisi telefonu çıkarıp mesaj yazmaya başlıyor.

Bunu, aslında çok da "sapkın" bir şey olarak kabul etmeyiz. Ama nedir? İşte birincil sapma! Kural ihlali, ama o kadar da büyük bir şey değil. Bunu yapan kişi belki de hiç kimseye zarar vermiyordur, hatta belki de "hadi canım, birazcık telefonla oynayabilirim, kimseyi rahatsız etmiyorum!" diyordur.

Erkekler tarafından bakıldığında, bu tip durumlar genellikle şöyle çözülür: "Evet, yanlış yaptım, ama çözüm basit! Bir dahaki sefere hiç telefon açmam, çözüme odaklandım!" Hızlıca çözüm bulup, olayın üzerine girmeden devam etmek... Erkeklerin yaşam tarzı!

Kadınlar ise farklı bir açıdan bakar: "Birincil sapma yapmış olabilir ama ya ben bu kişiyi anlamalıyım. Neden yaptı? Bunu kabul etmek kolay değil, ama belki de kendi sınırlarını aştığı bir durumdu. Duygusal bir bağ kurmalıyım." Yani kadınlar, sapmayı anlamaya yönelik, derin ve empatik bir yaklaşım benimserler.

Evet, çok kısaca anlatmak gerekirse, birincil sapma çoğunlukla toplumsal kurallara karşı gelen küçük hatalar ya da durumlar. Ama bunun altındaki sosyal ilişkiler, derinlemesine tartışılacak çok şey barındırır!

İkincil Sapma: Sapma Durumunu Benimsemek

İkincil sapma, işin içine biraz daha “bu işi seviyorum” yaklaşımı giriyor! Birincil sapma bir hata olabilir, fakat ikincil sapma, kişinin o hatayı kabul etmesi ve hatta bu durumu kendi kimliği haline getirmesiyle başlar. Yani artık bu kişi, "ben sapma yapmaya meyilliyim" diyen, bu durumu yaşam tarzı olarak benimsemiş birisi olmuştur.

Mesela, sinemada telefonla oyun oynamaya devam eden kişi, bu davranışı artık kimseyi rahatsız etmediğini savunur ve hatta "benim özgürlüğüm, istediğimi yapabilirim" yaklaşımını benimser. Yani başlangıçta küçük bir sapma, sonra bir yaşam tarzına dönüşür!

Erkekler genelde şu şekilde bir çözüm önerir: "Hadi ya! Sapmadıysam, bu kadar büyütmeyin. İnsan hata yapar. İkincil sapma nedir ki? Bir çözüme bakın, her şey hallolur." Pratik ve hızlı bir çözüm bulurlar. Tabii ikincil sapmayı "ya ben tam olarak ne yapıyorum, neden yapıyorum?" diye sorgulamak daha az ilgilerini çeker.

Kadınlar ise biraz daha düşündürür: "Birincil sapmayı hala anlıyorum ama, ikincil sapma noktasına gelmişken, neden hala böyle davranıyor? Bu kişi, gerçekten kendini keşfetmeye mi çalışıyor, yoksa bir toplumsal sisteme karşı başkaldırı mı yapıyor?" İkincil sapma, kadınlar için bazen içsel bir sorgulama haline gelir. Duygusal zekâsı devreye girer, arka planda ne olduğunu çözmeye çalışırlar.

Sapma ve İlişkiler: Hangi Sapma Daha Tehlikeli?

Şimdi gelelim bir diğer önemli konuya: Sapmalar arasındaki ilişki! Birincil sapma, genellikle hızlıca unutulabilir ve toplum tarafından hoşgörüyle karşılanabilir. Fakat, ikincil sapma çok daha kalıcı olabilir. Artık insanlar seni sapma yapan kişi olarak tanıyacaktır ve bu kimlik seninle kalabilir.

Mesela, bir arkadaşınız sürekli olarak sinemada telefonla oyun oynayan, ardından buna da haklı bir sebep bulan biri haline geldi. Bu kişi, kimseye zarar vermese de bir noktada kendisini tanımladığı sapmalarla toplumsal bir etiket almış olur. Bu tür durumlar erkekler için "ah ne olacak ki, bir değişiklik yapmıyorum ki" tarzında rahatça kabul edilebilse de, kadınlar için "neden bu kadar rahatsız edici" bir hal alabilir.

Bu tip durumu arkadaşlar arasında esprili bir şekilde tartışmak, sapmaların aslında nasıl "yavaşça toplumsal kimlik" haline geldiğine dair derinlemesine bir sohbet başlatabilir. Ama tabii bu noktada, sapmaların bir şekilde birbirine ne kadar yakın ya da uzak olduğunu sorgulamak daha doğru olabilir!

Hadi, Şimdi Yorumlarınızı Bekliyorum!

Peki ya siz forumdaşlar, bu birincil ve ikincil sapmalar konusunda ne düşünüyorsunuz? Hayatınızda hiç ikincil sapma yaşayan oldu mu? Birincil sapmaların üzerini hızlıca örttünüz mü, yoksa birileri sizin sapmalarınızı sahiplenip "bu senin tarzın" dedi mi? Yorumlarda görüşlerinizi, hikayelerinizi paylaşarak tartışmayı başlatın! Hem erkeklerin çözüm odaklı stratejileri, hem de kadınların empatik yaklaşımlarını hep birlikte keşfedelim. Hadi, merakla bekliyoruz!