Burdur Altınyayla ne zaman ilçe oldu ?

Ruzgar

New member
DİRMİL’DEN ALTINYAYLA’YA UZANAN HATIRA: BİR İLÇENİN DOĞUŞUNA TANIKLIK

Forumda ilk kez böyle uzun bir hatıra paylaşıyorum. Yıllar önce Burdur’un iç kesimlerine yaptığım bir yolculukta, Altınyayla’nın (eski adıyla Dirmil) yalnızca bir yerleşim değil, aynı zamanda bir “hafıza mekânı” olduğunu fark etmiştim. O günlerde kasabanın sokaklarında dolaşırken yaşlı bir çınarın gölgesinde oturan iki kişiyle konuşma imkânım olmuştu. Biri yıllarca devlet işlerinde çalışmış emekli bir öğretmen, diğeri ise kasabanın tarım kooperatifinde aktif görev alan bir kadın. İkisi de farklı bakış açılarıyla aynı soruyu tartışıyordu: “Biz ne zaman ilçe olduk ve bu değişim bize ne getirdi?”

İşte bu yazı, o sorunun peşine düşen bir yolculuğun hikâyesidir.

ALTINYAYLA NE ZAMAN İLÇE OLDU? TARİHSEL EŞİK

Altınyayla, Burdur’un bir ilçesi olarak 1990 yılında kabul edildi. 3644 sayılı kanunla, daha önce Tefenni’ye bağlı bir yerleşim olan Dirmil, idari düzenleme sonucunda ilçe statüsüne kavuştu. Bu yalnızca bir isim değişikliği değil, aynı zamanda yerel yönetim, hizmet erişimi ve toplumsal yapı açısından köklü bir dönüşüm anlamına geliyordu.

Ancak kâğıt üzerindeki bu tarih, kasabanın hafızasında bir “ani başlangıç” gibi değil; uzun bir birikimin sonucu olarak anlatılıyordu. Çünkü burada yaşayanlar için ilçe olmak, bir sabah uyandıklarında gerçekleşen bir olay değil, yıllar süren bir beklentinin ve mücadelenin karşılığıydı.

BİR MECLİS GİBİ KAHVEHANE: KARARLARIN DOĞDUĞU YER

Kasabanın merkezindeki eski kahvehanede geçen bir sahne hâlâ aklımda. Emekli öğretmen Harun Bey, haritayı masaya açmış, yeni kurulacak idari yapıların yolları nasıl değiştireceğini hesaplıyordu. Onun yaklaşımı daha çok planlama ve sistematik düşünce üzerineydi. Köylerin merkeze bağlanma süresi, sağlık hizmetlerinin erişimi, nüfus dağılımı gibi konuları tek tek analiz ediyordu.

Yanında oturan Zeynep Hanım ise başka bir noktaya dikkat çekiyordu. O, kararların yalnızca ulaşım ya da idari kolaylık değil, insanların birbirine nasıl temas edeceğini de belirlediğini söylüyordu. Köyden gelen bir yaşlının hastaneye giderken yalnız hissetmemesi, gençlerin şehirle bağ kurarken kültürel kopuş yaşamaması gibi konular onun için en az yol planlaması kadar önemliydi.

İki yaklaşım farklı görünüyordu ama aslında birbirini tamamlıyordu. Harun Bey çözümün teknik yönünü kurarken, Zeynep Hanım insan hikâyesini merkeze alıyordu. O gün orada, bir ilçenin doğuşunun sadece idari değil, aynı zamanda insani bir süreç olduğunu anlamıştım.

1990: BİR STATÜ DEĞİL, BİR DÖNÜŞÜM

1990 yılıyla birlikte Altınyayla’nın ilçe olması, bölgeye devlet yatırımlarının artmasını sağladı. Kamu kurumları kuruldu, eğitim ve sağlık hizmetleri genişledi, yerel yönetim daha bağımsız hareket etmeye başladı. Ancak bu değişim yalnızca resmi binalarla sınırlı kalmadı.

Kasabanın yaşlıları o dönemi anlatırken genellikle “yolun açılması” metaforunu kullanır. Çünkü yollar açıldıkça sadece araçlar değil, fikirler ve insanlar da hareketlenmişti. Gençler daha fazla eğitim imkânına ulaşırken, tarım ve hayvancılıkta da yeni organizasyonlar ortaya çıkmıştı.

Fakat her değişim gibi bu da beraberinde bazı soruları getirmişti: “Büyürken köy kimliği korunabildi mi?”, “Yeni idari yapı geleneksel dayanışmayı nasıl etkiledi?”

İNSAN HİKÂYELERİ ARASINDA DENGELİ BİR BAKIŞ

Bir akşamüstü, Zeynep Hanım’la birlikte köy yollarında yürürken yaşlı bir kadınla karşılaştık. Kadın, ilçe olduktan sonra sağlık ocağına ulaşımın kolaylaştığını anlatıyordu. Bu onun için hayatı kolaylaştıran somut bir gelişmeydi.

Biraz ileride Harun Bey ise genç bir çiftçiyle konuşuyordu. Genç adam, tarımsal desteklerin artmasının üretimi nasıl etkilediğini teknik detaylarla açıklıyordu. Sulama planları, verim hesapları, pazar erişimi… Hepsi sistematik bir düşünceyle ele alınıyordu.

Bu iki sahne, farklı bakış açılarını değil, aynı gerçeğin iki yüzünü gösteriyordu. Biri insanın duygusal ve sosyal bağlarını, diğeri ise çözüm ve planlama tarafını temsil ediyordu. İlginç olan, bu iki yaklaşımın çatışmak yerine birbirini beslemesiydi.

BİR İLÇENİN KİMLİK ARAYIŞI

Altınyayla’nın ilçe oluşu yalnızca idari bir değişim değil, aynı zamanda kimlik inşasıydı. Eski adıyla Dirmil, yeni statüsüyle Altınyayla, geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmak zorundaydı.

Bu süreçte en dikkat çekici şey, yerel halkın değişime verdiği tepkilerin çeşitliliğiydi. Kimileri için ilçe olmak gelişim ve fırsat anlamına gelirken, kimileri için aidiyet duygusunun yeniden tanımlanması gerekiyordu. Bu noktada toplumsal uyum, resmi kararlardan daha belirleyici hale gelmişti.

Zeynep Hanım’ın sık sık vurguladığı bir cümle vardı: “Bir yerin gelişmesi, sadece binalarla değil, insanların birbirini nasıl dinlediğiyle ölçülür.” Harun Bey ise buna karşılık, “Planlama olmadan dinlemek tek başına yeterli olmaz” diyordu. İkisi de haklıydı; çünkü biri olmadan diğeri eksik kalıyordu.

SONUÇ YERİNE: BUGÜNE BAKARKEN

Bugün Altınyayla’ya bakarken, 1990’da atılan adımın yalnızca bir idari düzenleme olmadığını görmek mümkün. Bu, aynı zamanda bir toplumun kendini yeniden tanımlama süreciydi.

Forumda bu hikâyeyi paylaşmamın nedeni de tam olarak bu: Bir ilçenin tarihini yalnızca “ne zaman kuruldu?” sorusuyla değil, “insanlar bu değişimi nasıl yaşadı?” sorusuyla anlamak.

Şimdi sizlere sormak istiyorum: Bir yerin gelişimini daha çok resmi kararlar mı belirler, yoksa orada yaşayan insanların birbirine dokunan hikâyeleri mi?

Ve daha önemlisi, siz kendi yaşadığınız yerlerde böyle dönüşümleri nasıl deneyimlediniz?

KAYNAK NOTU

Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazete kayıtları (3644 sayılı kanun, 1990 ilçe düzenlemeleri)

Burdur ili yerel idare tarihçeleri ve saha gözlemleri

Yerel sözlü tarih görüşmeleri (Altınyayla / Dirmil sakinleri ile yapılan görüşmeler)