Casarini: “Tanrıyı denizde hayat kurtararak keşfettim. Siyaset? Beni hayal kırıklığına uğrattı”

Sezai55

New member
Beyaz tulumlar ve öğretileri Tony NegriCenova ve Zapatista Chiapas’ın dramatik günleri, itaatsizlik ve kuzeydoğunun sosyal merkezleri. Sen hakkında konuşuyorsun Luca Casarini ve bunların hepsi aklıma geliyor: radikal solun liderlerini oluşturan bir sezon, bir hayal ve bir mücadele pratiği. Paul Iglesias Ve Alexis Çipras.

Mediterranea Saving Humans’ın 55 yaşındaki kurucusu bugün yeni bir yol buldu: “Kapitalizmin pagan dinine karşı olan Hıristiyanlık”. ile doğrudan ve mektup yoluyla bir ilişki geliştirir. Papa francesco, “ama kendimi sonun sonuncusu olarak görüyorum” diyor. Bu akşam Roma’daki Mediterranea partisinde etkinliğin açılışını yapmak için orada olacak don Matteo Zuppi. Ancak hikayenin tamamını açıklamak için bir adım geriye gitmemiz gerekiyor.

Artık Veneto’da değil, Palermo’da yaşıyor. Nasıl yaptı?
«Evet, 12 yıldır Sicilya’dayım. Çocuklarımın annesi Palermolu, üniversitesine döndü, biz de onu takip ettik ».

Akdeniz deneyimi nasıl ortaya çıktı?
«Bunu 2018’de büyük bir gizlilik içinde, bir iyilik komplosu olarak kurduk; teolojik metinlerde “ruhun eylemi” anlamına gelen bir kelime. İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin limanları kapattığı yıldı, geçmişimizle bizi hemen durdururlardı. 3-4 Ekim gecesi bizden haberdar oldular, zaten uluslararası sulardaydık ve orada asıl niyetimizi, yani denizde sivil kurtarma yolunu yeniden açmak olduğunu açıkladık.”

Akdeniz’de kimler vardı, kimler orada?
«İyi niyetli erkek ve kadınlar, birbirimize şöyle dedik: bir şeyler yapmak için bir araya gelelim. Belki farkında olmadan Evanjelik bir norm uygulayarak yaptık, nereden geldiğimizi değil, birlikte nereye gitmek istediğimizi soruyoruz. Banca Etica bize kredi verdi, Demokrat Parti ve İtalyan Solu’ndan bazı milletvekilleri ve ayrıca 5 Yıldız bize yardımcı oldu ve bazı durumlarda garantörlük yaptı ».

İşte tam da bu noktadayız: Kilisenin, Papa’nın bununla ne alakası var?
«Ayrıldığımızda, Mantua eyaletinden bir rahip olan Don Mattia Ferrari’yi gemiye papaz olarak dahil ettik, kendisi Francesco ile bağlantı halindedir. Biz meslekten olmayan insanlarız, ancak dünyadaki büyük zorlukların yalnızca mücadelenin maddiliğiyle değil, aynı zamanda maneviyat, kalp ve aşkınlık ile de kazanıldığına ikna olarak, manevi sorunu derhal eylemlerimize dahil ettik. Kurtarmaya çalıştığımız insanları kardeş olarak görmek, iyi olma sıfatı değil, aynı zamanda adaletsiz kanunları ihlal etme motivasyonudur. Çok odaklanıyoruz kardeşlik ve sadece özgürlük Ve eşitlik».

O zaman dindarlık bunu keşfeder mi?
“Bilirsiniz, denizdeyken, yaşamla ölüm arasındaki o noktada, birine sarılıp onu kurtardığınızda, içinizde bir şeyler olduğunu hissedersiniz. Bir gün teknik bir mola için Marsala’da duruyoruz, telefonum çalıyor ve arayan kişi Palermo Başpiskoposu Corrado Lorefice’dir: “Seninle tanışmak isterim.” Sonra resmiyet ya da hiyerarşi duygusu olmadan birbirimizi görüyoruz, bana sarılıyor, söyletiyor ve sonra diyor ki: “Sizi Zapatista yürüyüşünden beri tanıyorum: hayatta sizi harekete geçiren şey nedir, bunu neden yapıyorsunuz? “. Bu soru asıl sorudur.”

Hangi cevapları verdi?
«Siyaset konusunda gerçekten krizdeydim, ne için hareket etmem gerektiğini anlayamadım. Sadece sağcı hükümetlerin değil, tüm hükümetlerin karşı çıktığı ve suç saydığı denizde ve karada kurtarma meselesi, inandığınız şeye somutluk ve tanıklık kazandırıyor. Bunun bir gerekçesi bile yok, ihtimali de yok. Bunu nasıl açıklayacağımı bilmiyorum çünkü acı çeken diğer insanları gerçekten kardeşlerim olarak görüyorum ve Francis’in ansiklopedisi aslında “Fratelli tutti” olarak adlandırılıyordu.

Peki Papa ile olan ilişki?
«Birçok kez mürettebatla tanışmak istedi, hatta ona Libya toplama kamplarında işkence gören insanları bile getirdim. Francesco beni oğlu gibi karşıladı. O olağanüstü bir insan, benim için büyük bir hediye. O bir rehberdir, bir babadır, bir kardeştir, bir dosttur. Onu dinliyorum ve her seferinde içimde büyüyorum”.

Böylece katokomünist oldu.
“Hayır, kendime Hıristiyan diyorum. Zamanın gücüyle çarmıha gerilen İsa anlamında, tüm insanların eşit olduğunu, sonuncunun ilk olacağını söyleyen kişi».

Peki savaştaki eski yoldaşları bunu anlıyor mu?
«Bazıları dönüşümden bahsediyor, bu beni rahatsız etmiyor ama öyle değil. Benimkine benzer mücadeleleri ve militanlıkları olan, düşünce topluluğu yaşayan yaşlı insanlar keşfettim ve sonra hayatımda her zaman yanımda bir rahip oldu: Cenova demek Don Gallo ve Bari’li Don Cassano demekti, Irak’taki savaşa karşı meydanlar don Vitaliano della Sala’nın önderliğinde onlarca rahip ve rahibe Chiapas’ta buluştu: O, dönemin liderlerinin karşı çıktığı bir kiliseydi ama ben bunu asla reddetmedim. Hristiyan bir aileden geliyorum, Katolik eğitiminden geliyorum, benim için bu Kilise ile olan ilişki çok güçlü bir tecrübeye dayanan bir yolun yeniden buluşmasıdır. Ve sonra inanılmaz karşılaşmalar oluyor: Birkaç gün önce Cizvitlerin konuğuydum ve içlerinden biri bana şöyle dedi: “Daha önce İsyan’da olduğumu biliyor musun?” (ünlü bir Napoliten sosyal merkezi, ed)».

Bu sıranızla ilgili kimseyle kavga ettiniz mi?
“Karşı karşıyayız. Bir süre önce bırakın aramızdaki şakaları, 99 Grubuyla konuşuyordum. Bir yazısında aşktan kaynaklanan nefretten bahseden bir metin vardı. Uzun zamandır siyasetçilere karşı nefret besliyorum. ve düşmanlar; artık bu ayetin manasını anladım, demek ki sevgiye yer açmak için o nefretin altında ne olduğunu aramak gerekiyor”.

Yani dünün Casarini’si ile bugününki arasında temel bir tutarlılık görüyorsunuz.
“Ben de aynı kaygıyı görüyorum: Bir kişinin denizde ölmesine, diğerinin de bu sayede seçim başarısı kazanmasına seyirci kalmak mümkün değil. Mümkün olan tek dünyanın bu olup olmadığını merak ediyorum. Kesinlikle lütuf halinde yaşamıyorum. Ancak tam olarak anlaşılabileceğimi sanmıyorum ama amaç bu değil, veriler insanın nasıl yaşadığıdır, militanlıktır, inandığını nasıl yaşadığıdır. Ve bunu hisseden yoldaşlarla konuşmayı seviyorum. beğenin».

Marksizm sizin için pusula olarak mı kalıyor?
«İnsan ilişkileri sorununu yalnızca ekonomik ve materyalist boyutta çözmenin mümkün olmadığına inanıyorum. kardeşlikEğer bunu anlamazsak kapitalist modelden nasıl farklı olabiliriz? Devrimci güç kolektif yaşam biçimindedir ve Marksizm’de tamamen kaybolmuştur. kilise kaldı. Karşımızdakinin acısını hissediyor muyuz? Bu soruyu teknikle çözmezsiniz, bunun yerine yukarıya bakarak, yani kendinize hayatın, yaratılışın anlamını sorarak çözersiniz. Mücadele etmek ama bu dünyanın ürünü olmadığından emin olmak esastır, bu nedenle maneviyat devrim niteliğinde bir kavramdır. Kolektifin dünyevi deneyiminin bana hiçbir zaman büyük bir tatmin vermediğini söylemeliyim, sosyal merkezler ve kooperatiflerle deneyler yaptım: dünyevi temel yeterli değil, vaat edilmiş toprak fikri her şeyi bir arada tutmak için temeldir».

Geçmişten gelen bir şeyi inkar mı ediyorsunuz?
“Hiçbir şey, çünkü hayat yolculuğunda iyi şeylerle de kötü şeylerle de karşılaşıyorsun, hatalar yapılıyor. Ama ayağa kalkmayı ve bakmaya devam etmeyi öğrenmek, bizi hiçbir zaman hareketsiz bırakmayan huzursuzluğu anlamlandırmak için her şey gereklidir. Her zaman en azından yoksulun yanında olmaya çalıştım. İki işçinin oğluyum ve onların büyümeme yardımcı olmak için yaptıkları fedakarlıklar bana ilk ders oldu.”

Ama sık sık ayine gider misiniz?
«Ben ayinlere pek düşkün değilim, sonuncusu bir hafta önce Don Mattia’yla “İyonya Denizi”ndeydi. Ekmeği bölmek, yani bir yaşam deneyimini paylaşmak, bir komplo kavramını çok duyuyorum. Bir ayin dünyevi bir ayine dönüştüğünde içi boşalır”.

Ukrayna konusunda, Direnişe destek amacıyla silah gönderilmesinden yana kesin bir tutumunuz vardı: Francesco ve Don Zuppi’nin barış için yaptığı çalışmaları da düşünerek fikrinizi biraz değiştirdiniz mi?
“Papa’yı takip ediyorum. Silahların değil, barışın değerini teyit etmeliyiz. Onur ve adaletten ancak silah ve savaş yoluyla söz edebildiğimiz bir dünyadayız. Başka bir yol bulmalıyız. Ve bu silahsız direnişin çok daha zor bir şeklidir. Bu yüzden zorbalardan ve halklara karşı şiddetten nefret ediyorum ama barışı hayal etme çabalarında Papa Francis ve Zuppi’yi takip ediyorum. Ve söylediğim gibi, acı çeken sivillerin yanı sıra Akdeniz aktivistleri de Ukrayna’da”.

Peki gelecekte muhafazakar bir Papa gelse bu sizin için her şeyi değiştirmez mi?
«Hayır, yol değişmiyor. Ve sonuçta dünyayı değiştirmek isteyenler hiçbir zaman kolay bir yaşama sahip olmadı ve Parlamento’da bir yere sahip olmadı”.

Ancak mantığını mümkün olduğu kadar özetlemeye çalışıyorum: Biraz aşkınlık olmadan kavga olmaz.
“Yaptığımız işin manevi ve aşkın unsurunu kaybedersek, er ya da geç kendimizi başka bir tür dine emanet ederiz; bu da kapitalizmin, yani paranın, başarının, bireyciliğin dinidir. Meyvelerin somut ve anında olması gerektiğine inananlar için yapılmış, krallığın yeryüzünün olduğu ve kendilerini tanrı saymaya yakın olan, zengin, güçlü, yapay zeka yaratıcıları olan bir pagan dini. Buna, sapkınlıkla ve yaşamın komünist ve komünist yönüyle karakterize edilen İsa’nın devrimci fikrini karşılaştırıyorum. Mario Tronti, onunla birlikte İşçiler ve Sermaye Benim oluşumumda temel bir şeydi, maneviyatın gerekliliği üzerine şöyle dedi: “Temelde materyalizm burjuvaziye göre bir şeydir”. Gerçekten katılıyorum.”