İbrahima Yattara: Trabzonspor şampiyon olursa kolbastı benden

İzmirliEfe

New member
AHMET UYKAN -MASKESİZ SÖYLEŞİLER

Onu Trabzonspor’da yaptığı estetik çalımlar ve attığı gollerle tanıdık. Sempatik tutumlarıyla, galibiyetlerden daha sonra oynadığı kolbastıyla bordo mavili taraftarların en çok sevdiği futbolculardan oldu. Yeni Gine’de doğan, çabucak sonrasında Türk vatandaşı da olan İbahima Yattara, sorularımıza ‘maskesiz’ cevaplar verdi.

“BABAM DA ÂLÂ FUTBOLCUYDU”

– Futbola ne vakit ve nasıl başladın? Yeteneğini neye borçlusun?

Küçük yaşlarda Gine sokaklarında başladım. Orada futbol okulu yoktu. Kimse bana bir şey öğretmedi. Yeteneğim büsbütün genetik. Babam da yeterli futbolcuydu. İki kardeşim de futbolcu.

“ANELKA’NIN BENDEKİ YERİ AYRIYDI”

– Gençliğinde örnek aldığın bir futbolcu var mıydı?

Nicolas Anelka ile Didier Drogba’yı beğeniyordum. Bilhassa Anelka’ya hayrandım.

“GİNE’DE BANA ‘POKOU’ DERLER”

– Gine’de seni ‘Pokou’ lakabıyla tanıyorlar. Bunun manası nedir?

Laurent Pokou, Fildişi Kıyılı eski ulusal futbolcudur. Babam yardımıyla kendisini tanıdım. Onun üzere estetik çalımlar attığım için bana bu lakabı verdiler.

“TRABZON’U BİLMİYORDUM”

– Trabzonspor’a gelmedilk evvel Türk futbolu ve Trabzon hakkında bilgi sahibi miydin?

Trabzon ile ilgili bilgim yoktu. Ancak Türkiye’ye geldikten daha sonra ne kadar değerli ve futbola tutkulu bir kent olduğunu gördüm.

“ORADA HERKES FUTBOL TUTKUNU”

– Trabzon’daki birinci günlerinde zorlandın mı? Seni en çok ne şaşırttı?

7’den 70’e şimdi her insanın futbolla epey ilgili olmaları beni şaşırtmıştı. Adaptasyon sürecim ise uzun sürmedi. Kendimi çabuk kabul ettirdim.

“DOĞALLIĞIMI SEVDİLER”

– Trabzonspor taraftarının gözüne girmek zordur. Onların gönlünde taht kurmayı nasıl başardın?

Bence samimiyetim ve alandaki âlâ performansımla gözlerine girdim.

“BU GRUP ŞAMPİYONLUĞA İNANMIŞ”

– Trabzonspor, daha şimdiden şampiyonluk yarışında büyük avantaj elde etti. Bunu neye bağlıyorsun?

Her şeydilk evvel ekip oldular. Takımdaki oyuncular birbirinden kaliteli. Arkadaşlık ve inanmışlık üst düzeyde. Bütün bunlar başarıyı birlikteinde getiriyor.

“KUTLAMALARDA KOLBASTI BENDEN”

– Trabzonspor şampiyon olursa ve kutlamalara davet edilirsen kolbastı mı yoksa horon mu oynayacaksın?

Doğal ki favorim kolbastı (Gülüyor). Benimle birlikte kazanılan maçlardan daha sonra kolbasti oynamak gelenek haline geldi.

“BEŞİKTAŞ TARAFTARI BAŞKAYDI”

– İstanbul’un 3 büyük gruplarına karşı oynadığın maçların hangisinde atmosfer daha üst düzeydeydi?

Beşiktaş maçlarında taraftar baskısı yüksekti. Ancak Fenerbahçe maçlarına konsantrasyon manasında daha farklı çıkıyorduk.

“ÇOK İSTEDİLER LAKİN GİTMEDİM”

– Trabzonspor yerine İstanbul’un üç büyük grubunun rastgele birinde oynasaydın senin ismine ne değişirdi?

Üç kulüpten de önemli teklifler aldım lakin Trabzonspor’dan ayrılmayı hiçbir vakit düşünmedim.

“ŞİMDİKİ BEDELİMİ LAKİN AVRUPA BİLİR!”

– Şu anda futbol oynasaydın piyasa pahanın ne olurdu?

Bu hususta karşılık vermem sıkıntı. Ama kıyaslamayı şu an Avrupa’nın üst düzeylerinde oynayan futbolcuların piyasa bedeliyle yapabilirsiniz.

“ŞENOL GÜNEŞ VE ERSUN YANAL FARKLIYDI”

– Mesleğinde olumlu ve olumsuz manada iz bırakan teknik yöneticiler kimlerdi?

Olumlu manada etkilendiğim hocalar Şenol Güneş ve Ersun Yanal’ı söyleyebilirim. Ziya Doğan ile yıldızımız barışmamıştı.

“ORTALAR BENDEN GOLLER FATİH TEKKE’DEN”

– bir arada oynamaktan keyif aldığın oyuncular kimlerdi?

Fatih Tekke, Gökdeniz ve Jaja… Bilhassa Fatih Tekke, özel bir oyuncuydu. Her türlü golü atabilirdi. 2 orta isterdi, 1’i garanti goldü.

“HAYRETTİN BENİ ÇİMDİKLİYORDU”

– Karşısında oynarken zorlandığın defans oyuncuları var mıydı pekala?

Beni en çok Sivassporlu Hayrettin (Yerlikaya) rahatsız ederdi. Bana daima tekme atıyordu. Hatta kimi vakit çimdikliyordu. (Gülerek)

“YABANCILARIN EN İYİSİ”

– Sana nazaran Türkiye’ye gelmiş en güzel 3 yabancı oyuncu kim?

Hagi, Alex ve Quaresma…

“FUTBOLCU OLARAK DOĞMUŞUM”

– Futbolcu olmasaydın hangi mesleği yapmak isterdin?

Çocukluğumdan beri futbolcu olmaktan öteki hiç bir şey düşünmedim.

“TRABZON’DAKİ SAMİMİYET İSTANBUL’DA YOK”

– Futbolu bıraktıktan daha sonra İstanbul’da yaşamaya başladın. Trabzon ile İstanbul içindeki farklar neler?

İstanbul, Trabzon’a göre epey daha büyük bir kent. Trabzon’daki samimiyet ve doğallık ise İstanbul’da yok.

“TÜRK FUTBOLCUSU HARİKA LİG’E YABANCI!”

– Sana göre Türk futbolunun en büyük sorunu nedir?

Türk futbolcuların yeteri kadar oynama talihi bulamaması. Harika Lig’e gelen yabancılar da eski kadar kaliteli değil.

“O GOL EN GÜZELİYDİ”

-Kariyerindeki en hoş gol hangisiydi?

Trabzonspor’dayken Gençlerbirliği’ne attığım gol. Rakip defansı tek tek çalımlayıp ceza alanının haricinden hoş bir gol atmıştım.

“O GÜN AĞLADIM”

– Seni en çok üzen olay neydi?

Trabzonspor taraftarı tarafınca ıslıklanmam beni üzmüştü. O gün ağladım. Lakin benim kabahatim yoktu. Keşke yaşanmasaydı.

“BİR GÜN TRABZONSPOR’A GERİ DÖNECEĞİM”

– Gayelerin yahut gelecek ile ilgili planların nelerdir?

Günün birinde Trabzonspor teknik heyetinde vazife yapmak en büyük hayalim.

KİMLİK KARTI

İsmi soyadı: İbrahima Yattara, (Hasan Üçüncü)

Doğum tarihi: 3 Haziran 1980 (41 yaşında)

Doğum yeri: Kamsar, Gine

Uyruğu: Gine -Türkiye

Mevkii: Sağ açık

Forma numarası: 11-61

Lâkâbı: Pokou – Kara bela

Altyapı mesleği: 1990-1998 San Garedi

Profesyonel mesleği: 1998-2000 San Garedi, 2000-2001 Athlético de Coléah, 2001-2003 Royal Antwerp 68, 2003-2011 Trabzonspor, 2011-2012 Al Shabab, 2012-2013 Mersin Antrenman Yurdu, 2013-2015 La Louviere.

Teknik Yöneticilik mesleği: 2020-2021 İstanbulspor (Yardımcı Antrenör)