Markaların yatırım göçü

Eftal

Global Mod
Global Mod
kuvvetli üretim altyapısı ile global tedarik zincirindeki kırılmaların akabinde değerli bir alternatif olarak ön plana çıkan Türkiye, bununla birlikte jeopolitik pozisyonundan kaynaklı olarak bir fazlaca değerli yatırımı çekiyor. Bilhassa navlun kriziyle bir arada kıymet kazanan yakın pazarda üretim trendi yakın coğrafyanın ehemmiyetini artırırken, Türkiye, hem Avrupa ve Asya kıtasının ortasında yer alması tıpkı vakitte öteki bir fazlaca bölgeye olan yakınlığıyla yatırımlar için en cazip pazar pozisyonunda bulunuyor. Kısa müddette bir hayli büyük marka üretimlerini Türkiye’ye kaydırmaya başlarken, KOBİ’ler de bu üretim göçünden olumlu etkilenecek.

DÜNYA DEVLERİ SIRAYA GİRDİ

E-ticaretten mobilyaya, oyun dalından dokumaya kadar birfazlaca farklı alanda devreye alınan yatırımların bu kesimlerde faaliyet gösteren işletmelere de yeni iş kapıları açması bekleniyor.

Onlarca firma üretim planlarını Türkiye’ye kaydırırken, ülkemize yatırım gerçekleştirecek firmalardan kimileri şu biçimde; “BBVA, TECO, IKEA, LLP, Bohringer Ingelheim, Rusables, Mitsubishi, Huawei, Oppo, Xiaomi, Samsung, Tecno, TCL, Vivo, Realme, Systmeair, SAPI Group, Pegastrıl Nueva, Haibreg, Karcher, Medıcor.” Ayrıyeten Türkiye’de üretimini artırmak için düğmeye basan moda devi Hugo Boss ise, önümüzdeki yıl istihdamını bin kişi artıcağını açıklamıştı.

2020’Yİ 9 AYDA GERİDE BIRAKTIK

Türkiye’nin yatırımlara yönelik teşvikleri direkt yatırımlara da yansıdı. Gerçekleştirilen yatırımlar hareketliliği net bir biçimde ortaya koyuyor. 2021 yılının birinci 9 ayında direkt yabancı yatırımları 9,8 milyar dolara ulaşırken, 2020 yılının tamamında yatırımlar şimdiden geçildi. 2020 yılında toplam direkt yatırımlar 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Gerçekleşen yatırımlar ile birlikte büyük bir istihdam kaynağının da oluşması bekleniyor.