Simple Present Tense'de S takısı kuralları nelerdir ?

Melek

Global Mod
Global Mod
Was ve Were: İngilizce’de Geçmiş Zamanın İnce Farkları

İngilizce çalışırken “was” ve “were” kelimeleriyle karşılaşmak kaçınılmaz. İkisi de geçmiş zamanın bir formu ama kullanım alanları biraz farklı. Bu farkı anlamak, hem yazarken hem konuşurken cümlelerimizin doğru olmasını sağlıyor. Gelin adım adım açalım.

1. Was ve Were Ne Anlama Geliyor?

“Was” ve “were”, İngilizce’de “be” fiilinin geçmiş zaman hâlleri. Türkçe’ye genellikle “-dı, -di, -du, -dü” şeklinde çevrilebilir. Özetle geçmişte bir durumu, olayı veya varlığı anlatmak için kullanılırlar.

* **Was** → tekil özne (I, he, she, it) ile kullanılır.

* **Were** → çoğul özne (we, you, they) ve bazen tekil ikinci şahıs (you) ile kullanılır.

Örnekler:

* I **was** at the library yesterday. (Dün kütüphanedeydim.)

* She **was** very tired after the exam. (Sınavdan sonra çok yorgundu.)

* We **were** at the park last Sunday. (Geçen Pazar parkta idik.)

* You **were** late to the lecture. (Derse geç kaldın.)

Bu örneklerde dikkat edilmesi gereken nokta, özneye göre hangi formun seçileceği. “I”, “he”, “she”, “it” için **was**, diğerleri için **were** kullanılır.

2. Soru Cümlelerinde Kullanımı

Geçmiş zaman soruları kurarken, “was” ve “were” cümlenin başına gelir. Mantığı oldukça basit: İngilizce’de soru cümlesi oluştururken yardımcı fiil öne geçer.

Örnekler:

* **Was** she at the party last night? (O, dün gece partide miydi?)

* **Were** they happy with the results? (Sonuçlardan memnunlar mıydı?)

* **Were** you in class yesterday? (Dün dersteydin mi?)

Burada, fiil zaten geçmiş zaman formunda olduğu için ek bir çekime gerek yok. Cümlenin anlamı tamamen özne ve “was/were” üzerinden şekilleniyor.

3. Olumsuz Cümlelerde Was ve Were

Olumsuz cümlelerde “not” eklenir. Basitçe “was not” ve “were not” olarak karşımıza çıkar. Günlük konuşmada kısaltmalar sık kullanılır: wasn’t = was not, weren’t = were not.

Örnekler:

* I **was not** at the lecture yesterday. (Dün derste değildim.)

* She **wasn’t** feeling well. (Kendini iyi hissetmiyordu.)

* We **were not** ready for the exam. (Sınava hazır değildik.)

* They **weren’t** aware of the change. (Değişiklikten haberdar değillerdi.)

Olumsuz cümlelerde de özneye göre doğru form seçimi önemlidir. Kısaca: tekil özne → wasn’t, çoğul veya you → weren’t.

4. Koşullu Cümlelerde Was ve Were

“Were” ilginç bir kullanım alanına sahiptir: varsayım veya dilek cümlelerinde tekil öznelerle de kullanılır. Bu, özellikle “if” cümlelerinde dikkat çekici.

Örnek:

* If I **were** rich, I would travel the world. (Zengin olsaydım, dünyayı gezerdim.)

* If he **were** more careful, he wouldn’t make that mistake. (Daha dikkatli olsaydı, o hatayı yapmazdı.)

Burada “I” ve “he” gibi tekil özneler kullanılsa da, “were” tercih edilir. Bu, klasik bir İngilizce kuralı ve günlük kullanımda ciddi bir anlam farkı yaratır.

5. Was ve Were Arasındaki Temel Mantık

* Tekil özne (I, he, she, it) → **was**

* Çoğul özne (we, they) ve you → **were**

* Koşullu ve varsayım durumlarında tekil öznelerle bile **were** kullanılabilir

Bu basit kuralı kafanıza yazarsanız, geçmiş zaman cümlelerinde hata yapma olasılığınız ciddi şekilde düşer.

6. Örneklerle Pekiştirme

Olumlu cümleler:

* I **was** excited about the trip. (Seyahat için heyecanlıydım.)

* They **were** at the cinema last night. (Dün gece sinemadaydılar.)

Olumsuz cümleler:

* He **wasn’t** interested in the lecture. (Derse ilgi göstermedi.)

* We **weren’t** tired after the game. (Oyun sonrası yorgun değildik.)

Soru cümleleri:

* **Was** she late for the meeting? (Toplantıya geç mi kaldı?)

* **Were** you at the library yesterday? (Dün kütüphanedeydin mi?)

Koşullu cümleler:

* If I **were** taller, I could play basketball better. (Daha uzun olsaydım, basketbolu daha iyi oynardım.)

7. Sonuç ve Pratik Öneriler

“Was” ve “were” farkını kavramak, İngilizce’de geçmiş zamanın temel taşlarından biri. Ana mantığı net: özne tekil mi çoğul mu, durum olumlu mu olumsuz mu, yoksa varsayım mı söz konusu? Bu sorulara cevap vererek doğru formu seçmek mümkün.

Pratik yapmak için öneriler:

* Günlük yaşadıklarınızı geçmiş zamanla anlatın.

* Farklı öznelerle cümleler kurarak formu pekiştirin.

* Varsayım ve dilek cümlelerinde “were” kullanmaya dikkat edin.

Bu küçük ama güçlü kurallar, yazılı ve sözlü İngilizce’de hem güveninizi artırır hem de hataları azaltır. Tek yapmanız gereken sürekli denemek ve örneklerle kafanıza kazımak.